Haj, haj, hajápolás

A természet az embert is szőrtakaróval látta el, hogy a környezet negatív hatásait enyhítse. Évmilliók alatt a szőrzet egyre kevesebb lett, a haj pedig az ember természetes díszévé vált.

20100316_haj2Nézzük, milyen típusokra osztható a hajunk:

  • pihés (újszülött gyermekek haja, amely később teljesen kicserélődik)
  • kamaszkori (3 éves kortól már meghatározható belőle, hogy milyen haja lesz a gyermeknek)
  • az érettség szőrzete (a nemi érés periódusában jelenik meg, a férfiaknál az arcon és testen, a nőknél csak a testen).

A nők testén rendszerint jóval kevesebb a szőrzet, mint a férfiakén. A haj növekedése a 15. és 30. év közötti életkorban a legintenzívebb. A haj növekedése általában 50 év felett lassul, de a szemöldökünk növekedése gyakorlatilag az egész életünk alatt egyforma.

A vékony szálú haj többnyire világos tónusú, a sötét hajszín lényegesen vastagabb hajszálakat jelent, a legvastagabbak a vörös színű hajszálak. A barnák hajkoronája átlagosan 100 000 hajszálból áll, míg a szőkéké körülbelül 150 000, vagy több.

Vastag, göndör, hullámos

A haj formája örökletes, és az etnikai hovatartozástól függ.
A három etnikai csoport jellemző hajtípusai:

  • mongoloid: vastag és merev (egyenes és gyengén hullámos)
  • europid: kevésbé vastag, gyakran hullámos
  • negroid: göndör

Hajszálaink állandóan megújulnak. Minden ember naponta átlagosan 50 hajszálat veszít, amelyeket újak váltanak fel. A haj növése havonta körülbelül 1 cm. A nők haja jellemzően gyorsabban nő, mint a férfiaké. A hajvágásnak nincs hatása a hajnövésre, de ha a szőrzetet gyakran borotválják a lábakon vagy hónaljban, akkor merevvé válik, mivel a borotva tompává teszi a szőr végét.

Hajápolás spájzból

Hajunk különböző megpróbáltatásoknak van kitéve – hajszárító, lakkok, hajfesték, környezeti tényezők, UV-sugárzás. Ilyen körülmények között szükség van alapos ápolására. Figyelembe véve azt, hogy hajunk elég sokféle anyagot képes „elnyelni”, hajápolásra a természetes kozmetikumokat javasoljuk.

A fodrászüzletekben elutasítják a hajéltető, -tápláló anyagokat, és az úgynevezett szalonkozmetikumokat részesítik előnyben. A professzionális ápolószerek jó hatásúak lehetnek, de nem szabad szem elől téveszteni a fodrászok üzleti érdekeltségét, akik sokszor részesedést kapnak az eladásból…

Használjunk tehát inkább „barát”, 100%-ban bio hajápolókat:

Avokádó: a gyümölcs húsa 75% telítetlen zsírsavat és 25% olajat tartalmaz, emellett magas az ásványi anyag- és vitamin tartalma – különösen sok A-, B-, C- vitamin van benne. Az avokádó tökéletes puhító és nedvesítő hatású. Készíthetünk belőle hajmaszkot vagy hajpakolást.

Banán: igen népszerű a kozmetikában, hidratáló, nedvesítő hatás elérésére használható. Magas szénhidrát- és vitamin – A- B- és C-vitamin –, valamint kálium tartalmú.

Tej: a fehérjék, az A- és D-vitamin gazdag forrása. A kozmetikában már nem „újonc”, gyakran használják hidratálásra. Puhítja, nedvesíti a bőrt és a hajat.

Joghurt: enzimeket, probiotikumokat tartalmaz, és tökéletes természetes hajmosószer. Segít megőrizni az arcbőr és a hajas fejbőr egészségét, szabályozza a pH-t.

Tojás: magas lecitin tartalma miatt növeli a hajra térfogatát, fényt ad a hajnak és erősíti. Hajmosás előtt 10-20 perccel kell felvinni a hajra.

Sör: cukor- és fehérjeforrás, megnöveli a haj térfogatát, sok vitamint, ásványi anyagot és mikroelemet tartalmaz. A sört a samponba lehet keverni, vagy néhány perccel a mosás előtt közvetlenül felvihetjük a hajra.

Almaecet vagy almalé: az alma gyümölcssavat tartalmaz, ami nedvesítő hatású. Az almaecet regenerálja a hajat, eltünteti a felesleges zsírt, szabályozza a korpaképződést, miközben a haj fényes és jól táplált lesz.

Citrom: vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek forrása. Ezek közül kiemelendő az A-, B- és C-vitamin, a kalcium, a magnézium és a cink. A citrom elősegíti a bőr felszínén a savasság egyensúlyának helyreállítását és a felesleges zsír eltávolítását. Különösen ajánlott a zsíros bőr és haj megtisztítására.

: magas ásványi anyag tartalma miatt értékes kozmetikai szernek minősül. Puhítja a bőrt, antiszeptikus hatású, javítja a samponok tisztító tulajdonságát.

(Forrás: A haj típusai és tulajdonságai, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)