Kamaszoknak is – egészséges életmód!

Hol és hogyan étkezik az ön gyermeke? Mozog eleget? A gyerekkori és kamaszkori elhízás világjelenség, de megelőzhető, és helyes szokások kialakításával lehet is tenni ellene.

A mai tizenévesek sajnos hajlamosak kapkodva táplálkozni, előszeretettel hagyják ki a reggelit, és választják napközben a gyorséttermek menüsorait. Előszeretettel lustálkodnának vagy ülnének naphosszat a tévé, számítógép előtt, esetleg minden tiltás ellenére korán elkezdenek dohányozni is. Legtöbben a környezetük példáját követik, a szülőknek pedig sokszor az a legkényelmesebb, ha rájuk hagyják, pedig ezek az évek nagyon fontosak a gyerekek fejlődése szempontjából.

A gyerek a mintát követi

csalad_egyutt Fizikai, egészségügyi és szociális szempontból is fontos ez az időszak, hiszen ilyenkor kezdenek kialakulni és megrögződni a felnőttkori szokások. Az együtt elköltött reggelik, vacsorák, sportesemények, kirándulások javítják a kapcsolatot a szülőkkel, a családdal, általában a kapcsolatteremtő készséget, és segítenek a helyes szokások kialakításban is. Ráadásul a szervezetbe bejuttatott létfontosságú tápanyagok későbbi betegségeket is megelőzhetnek.

A változtatás legjobb módja, ha a szülők és az egész család részt vesz a helyes életmód kialakításában, és jó példával jár elöl. Ha például minden nap finom és egészséges ételeket teszünk az asztalra, rendszeresen mozgunk. A gyerek csak akkor fog sportos, egészségtudatos életet élni, ha ez a természetes minta a családban. Az életmódban meglévő réseket a kamaszok azonnal észreveszik és kihasználják. Az első lépés tehát, hogy az egész család szemléletét kell egészségesebbé tenni.

Anorexia, bulimia, túlzott diéták

anorexiaRagaszkodjunk az otthoni reggelihez! Ne álldogálva kapjunk be néhány falatot, hanem üljünk le, és hagyjunk időt a nyugodt étkezésnek. Jó, ha előre kikészítjük az asztalra a müzlit, a pékárut (ha lehet, teljes kiőrlésűt), kis zöldséget, gyümölcsöt – így még nassolás jelleget is ölthet a reggeli, tehát azonnal élvezetesebbé válik. Ha eltérő időben indulunk el otthonról, a gyereknek legalább akkor is készítsünk ki reggelit és uzsonnát a fentiek szerint, vagy akár ebédre is elegendő ételt, így nem a gyorséttermekben keresi majd a tartalmatlan ételeket vagy üres nassolnivalókat. Ha adunk zsebpénzt, figyeljünk arra, mire költi.

Mindenképpen figyeljünk fel, ha gyermekünkön táplálkozási zavarok jeleit tapasztaljuk. A lányoknál gyakrabban előforduló anorexia és bulimia szakember segítségét igényli, de a túlzott nassolás, az egyoldalú diéták is veszélyesek lehetnek. Ha az egyre hiúbbá váló fiúk testépítésbe kezdenek, gyanús lehet a túl gyors izomtömeg-növekedés. Annak is érdemes utánajárni, nem ártalmasak-e az erősítő, energetizáló készítmények, még akkor is, ha legálisan jutott hozzá.

Víz, tea, friss gyümölcslé

Nagyon fontos az egész nap során megivott megfelelő folyadék. Reggelire kínáljunk az egész családnak zöld- vagy roiboos teát, esetleg tejes italokat. Jó hatású, ha még éhgyomorra megiszunk egy pohár vizet – ez beindítja a veseműködést. Semmiképpen sem nevezhetők egészséges folyadéknak a cukros, szénsavas üdítők, amelyek a rengeteg mesterséges adalékanyag mellett még hizlalnak is. Időnként beleférnek a menübe a rostos gyümölcs- és zöldséglevek, de tudni kell, hogy ezek nem helyettesítik a valódi gyümölcsöt és zöldséget. Egy-egy jó ízű, frissen préselt, cukor nélkül készített lé még a kamaszoknak is „bejöhet”.

Edzés előtt egy órával már nem ajánlatos magas energiatartalmú ételeket fogyasztani, mert az emésztés folyamata csökkenti a koncentráló képességet. Egy kis joghurt, saláta, egy zöldséges szendvics éppen elég a sportoló kamasznak. Inkább az óra után érdemes gazdagabban étkezni.

Sport, rágcsálás, alvás

 20100323_a_game_of_futsalAz aerob jellegű sportok – főként a rendszeresen végzettek –, segítenek a tanulásban, a koncentrálásban, a kitartóbb munkában, javítják a monotóniatűrést, és segítenek a rendszerezett életvitel kialakításban is. A csapatsportok javítják a kommunikációt, a közösségi életben való részvételt.

Kivédhetjük a „gyorsan hozzá kell jutnom” jelenséget, ha tartunk a hűtőben egészséges nassolnivalót, például gyümölcssalátát, így a karnyújtásnyira lévő ételekkel megnyerhetjük a kalóriacsatát. Nassolnivalónak édeskés vagy ropogós zöldségeket (karalábé, retek, répa, uborka) vagy gyümölcsöket, főleg almát tarthatunk otthon. Csíkokra vágva, szeletelve a megszokott chipsek helyett is beválhatnak. Készíthetünk hozzájuk egészséges mártogató szószokat is.

Ügyeljünk arra, hogy a kamasz eleget aludjon. A keveset alvók nem csak rosszabbul teljesítenek, hanem magasabb a testzsírszázalékuk is, vagyis hízásra hajlamosabbak. Főként az éjfél előtti alvás fontos, mert így megfelelően alakulnak a mély és felszínes alvási ciklusok.

(Forrás: Egészségtudatosság a kamaszoknál is!)