Új, organikus energiaital hódít

Energiaitalokat iszunk. Nem vagyunk büszkék rá, de azért néha megtesszük. Most új, teljesen organikus eredetű energiaital hódít világszerte – Syzmo néven –, az interneten már meg is megrendelhető.

Műíz, műédesítő

20100324-muizekEgyre többen fogyasztanak energiaitalokat, főleg azok, akinek folyamatosan, hosszú ideig kell egy dologra intenzíven koncentrálni. Nemcsak a számítógép iránt rajongó geekekről vagy a könyvmolyokról van szó, hanem bárki másról is, akinek a munkája, feladata megköveteli, hogy képes legyen valamire intenzíven, órákon át figyelni.

Többféle ital létezik, különféle márkák, alacsony szénhidráttartalmú és cukormentes változatok is, amelyeket mesterséges édesítők tesznek „kalóriaszegénnyé”. Az összetevőkről és a valódi energiatartalomról azért nem árt a csomagoláson található leírásból tájékozódni… Ezen kívül, valljuk be, a legtöbb ilyen italnak eléggé műíze van, és egészségi szempontból a hatásuk is megkérdőjelezhető.

A legtöbb energiaitalnak már a színe is elég gyanús, és sokan csak a kitartás és a figyelem fokozásában reménykednek, ezért veszik meg és fogyasztják. Az ital egy időre valóban felpörget, és talán tovább tart a hatása, mint egy erős kávénak vagy fekete teának, de azért nem árt vigyázni.

Természetes összetevők, semmi tartósítószer

20100324-mateNémileg megnyugtató lehet az új, természetes alapanyagokból álló italról szóló hír azok számára, akik odafigyelnek az egészségükre. A Syzmo weboldaláról kiderül, hogy nem csupán kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a többi energiaital, hanem több vitamin van benne, és édesítőként kék agavénektárt kevertek hozzá, tehát ez is természetes anyag. Az ital ezen kívül tartalmaz guaranát, maté teafüvet és koffeint, amely természetes módon, kávéból származik. Semmi mesterséges aroma, semmi mesterséges színezék, sőt, még egy icipici tartósítószer sem került bele.

Aki próbálta már külön-külön az egyes élénkítő hatású alkotókat, tudja, hogy egyenként is igen hatásosak, így együtt pedig igen ütősek lehetnek. Természetesség ide vagy oda, azért nem árt óvatosnak lenni, nehogy túlpörögjünk. Az emberi hatékonyságot, a kitartást nem lehet vég nélkül, büntetlenül növelni, fokozni. Gondoljunk arra, ha szervezetünk fáradtságot jelez és pihenni kíván, nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha jól felspannoljuk magunkat. Néha bizony érdemesebb rövid szünetet tartani, felállni, mozogni, különben előbb-utóbb kiégünk.

Felpörgető szer helyett pihenjünk!

20100324-relaxTöbb kutatás is igazolta, hogy azok, akik időnként inkább rövid szünetet tartanak, sportolnak vagy valamilyen lazító technikát gyakorolnak, sokkal hatékonyabbak, mint azok, akik bármilyen elfogyasztott szerrel pörgetik fel magukat annak érdekében, hogy tovább tudjanak dolgozni. Fordítsunk elegendő időt a feltöltődésre, pihenésre. Szervezetünknek 6-8 órás, jól pihentető alváson kívül szüksége van 90-120 percenként 2-10 perces rövid feltöltődésre. Megfigyelések igazolták, hogy azok, akik szünetet tartanak, a szünet után sokkal hatékonyabban tudnak figyelni, mint „kitartó” munkatársaik.

Álljunk fel, menjünk ki a mosdóba vagy a folyósóra, vagy csak végezzünk el olyan feladatokat, amelyekhez fel kell állnunk az irodai székből. Mozogjunk egy kicsit, lépcsőzzünk, vagy ha külön irodánk van, akár mozgassuk át magunkat könnyedén. Főzhetünk egy frissítő zöld teát, maté teát is – már maga a szertartás is pihenést biztosít számunkra. A gyors feltöltődéssel sokkal inkább képesek leszünk a csúcsteljesítményre, és jót teszünk az egészségünknek is.

(Forrás: Az organikus energiaital)