Tavasz: újjászületés, böjt, megtisztulás (1.)

Habár egy kicsit még télire váltott az időjárás, azért menthetetlenül itt a tavasz. Még ha hideg van is, az ember teste-lelke érzi és a természet is elárulja, hogy jön a kinyílás, a frissesség, a megújulás időszaka.

A természet erői ébredeznek, láthatatlan energiái egyre inkább feldúsulnak, hogy aztán egyik napról a másikra kifakadhassanak a rügyek, és megjelenhessenek az új élet hírvivői: a zöld levelek és a virágok. Ilyenkor a levegő illata is más, megtelik frissességgel, és az ember valóban azt érzi, hogy ő maga is élettelibb lesz a komor, befelé forduló téli napok után. Kora reggeli csivitelésükkel a madarak is jelzik, hogy megérkezett a kikelet.

Tavasz – újjászületés

A tavasz a természet teljes megújulásán keresztül az újjászületés üzenetét hordozza és hozza el. Ilyenkor nemcsak a természet újul meg, hanem mi magunk is. A zord és szürke téli napok után az ember lelke megváltásként éli meg mindazt a fényt, színeket és illatokat, amelyeket a tavasz hoz magával. Ahogy megjelennek az első napsugarak és egy kicsit is kellemesebb az idő, az emberek többsége ösztönönösen kimegy a természetbe, hogy az új energiákkal töltekezzen. Testünk is vágyik azokra az újjászületés-energiákra, amelyeket a természet ilyenkor nagyon erősen hordoz.

Tavasz – megtisztulás

A frissítő sétákon – a lelket melengető napsugarak mellett – azonban más módon is segítenünk kellene testünket a megújulásban, megtisztulásban. A téli ünnepek (karácsony, szilveszter, farsang) alatt folytatott nagy evészetek, a télen fogyasztott nehéz ételek eléggé megterhelik a szervezetet. Az érzékeknek sokat adó finomságok, a testnek (és valójában a léleknek is) sokszor inkább mérget jelentenek, különösen a mai, élelmiszerboltokban kapható, nem éppen természetes anyagokból készülő ételek miatt.

Ráadásul minden ünnep fontos eleme az édesség, amelynek fő alkotó eleme a cukor, ami viszont jó melegágyat biztosít a szervezetben elszaporodó baktériumoknak, gombáknak, és savasító hatása révén a népbetegségeknek is. De más egyéb savasító dolgok is kerülnek ilyenkor az ételeinkbe, italainkba, pl. fehér liszt, ecet, alkohol, kávé stb. A szervezet úgy próbálja semlegesíteni a táplálkozás révén képződő savakat, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat használ fel (pl. a csontokból kivonja a kalciumot). Így a szervezet egészséges működése szempontjából fontos ásványi anyagokat és vitaminokat a savak semlegesítésére kénytelen elpazarolni, hogy megpróbálja fenntartani a kényes sav-bázis egyensúlyt.

A legjobb eszköz arra, hogy támogassuk a szervezet regenerációs, tisztító és megújító törekvéseit: a böjt, ami a leghatékonyabb méregtelenítő és salaktalanító kúra.

20100413-Bjt1A böjt beindítja az öngyógyító mechanizmusokat

A böjt szokása egyidős a Föld népeivel, és az állatvilágban sem ismeretlen (az állatok ösztönösen nem esznek, csak isznak, amikor betegek). A böjt önmagában azonban semmit sem gyógyít meg, célja az, hogy a szervezet önmagát meggyógyítsa és megfiatalítsa. A böjt közelebb visz bennünket a test, a szellem és a lélek egységének teljes megismeréséhez.

A régi időkben a böjtölés, mint szellemi-spirituális gyakorlat, a lélek és a szellem erősítésére szolgált, és a mai napig szerepet játszik a nagy világvallásokban. A természeti népeknél mindmáig gyógymódnak számít. Ezt a legintenzívebb természetes gyógymódot ugyanakkor a természetgyógyászatban és kisebb részben az orvoslásban is használják, egyrészt megelőzésre, másrészt terápiás és gyógyító célal. Egyszerűbb formáit mi magunk is alkalmazhatjuk, különösen, ha nincs semmi komoly betegségünk. Komolyabb probléma esetén azonban célszerű szakember tanácsait, felügyeletét is igénybe venni.

Miért olyan fontos ma a böjt?

Rendkívül mérgezett világban élünk (szennyezett vizek és levegő, mesterséges anyagokkal dúsított táplálékok, növényvédő szerek használata a mezőgazdaságban, szintetikus kémiai anyagokat tartalmazó kozmetikumok stb.). Az életünkből teljesen kiszorultak a természetes dolgok, viszont a szervezetünk nem változott, így továbbra sem képes a nem természetes dolgokat feldolgozni, megemészteni. Ezek számára salak- és méreganyagot jelentenek.

Az elhízás népbetegségnek számít: nagyon sok az elhízott, túlsúlyos ember, ráadásul az elhízás betegségek okozója is, hiszen nagyon sok betegségnek ez a táptalaja.

Étkezési ösztöneink teljesen eltompultak, étkezési szokásaink a természetestől a mesterséges és manipulált élelmiszerek felé fordultak.

A spiritualitás, felismerve annak fontosságát, egyre több ember életében kap helyet. Ezt az irányultságot a tiszta test és elme tudja leginkább szolgálni.

Valóban elavult módszer a böjt?

„Amikor böjtről van szó, sokszor elhangzik az a vélemény, hogy ez egy rég elavult gyógymód. Merthogy napjaink modern orvostudománya állítólag olyan nagyszerű technikai és kémiai elemekkel rendelkezik, hogy szükségtelennek tűnik, hogy valaki olyan kúrának vesse alá magát, amely a középkori kínzásokra emlékeztet. Az a szemlélet, hogy nekünk magunknak kell valamit tennünk az egészségünkért, sajnos egyáltalán nem népszerű, ráadásul a buzgó gyógyszeripar még igyekszik is erősíteni a hitet, hogy készítményeik gyakorlatilag fáradtság nélkül megszüntetik panaszainkat. A testünkben lakozó gyógyító erőnek túl kevés, sőt, gyakran semmilyen jelentőséget nem tulajdonítanak.” (Rüdiger Dahlke – orvos, pszcihoterapeuta)

A bennünk lakozó bölcsesség, isteni gyógyerő nem lehet elavult, sokkal inkább a legidőszerűbb módszer, amikor a szervezet öngyógyító törekvéseit meg kell támogatnunk. Hiába minden csodaszer, amely a tüneteket elnyomja, ha a test/szervezet szintjén valódi gyógyulás nem történik. A tünetek megszűnésével azt hihetjük, jól vagyunk, de a mélyben a méreganyagok, salakanyagok, testi és lelki mérgek, amelyek a betegséget valóban okozták, továbbra is ott vannak és „munkálkodnak”, aminek eredményeként egyszer csak megint betegség üti fel a fejét. És minél több a szervezetben elraktározott méreg- és salakanyag, annál komolyabb krónikus betegségek (anyagcsere-zavarok, keringési problémák, daganatos betegségek stb.) jelentkeznek.

Sok ezer évvel ezelőtt már Hippokratész is kifejtette a böjt jelentőségét: „Az éhség nagy erővel hat az emberre és olyan eszköznek tekinthetjük, amely gyógyuláshoz vezet… A testnedvek tisztátalansága minden betegségünk okozója.”

Az emberi szervezet működése azóta semmit sem változott. Miért is kellene eldobnunk akkor egy hatékonyan működő gyógymódot? Csak azért, mert lemondással jár? A betegség is azzal jár… Talán sokkal jobb önszántunkból, az egészségünkért lemondani bizonyos dolgokról egy átmeneti időszakra, mint valamilyen betegség miatt, kényszerből akár hosszú évtizedekre, vagy egy életre… Vagy netán magáról az életről kell lemondanunk, mert szervezetünk már nem bírja tovább a terhelést, és felmondja a szolgálatot…

(Folytatjuk)

Tuboly Beatrix
kineziológus-természetgyógyász
06 (20) 555 1154
www.lelekvirag.hu