Tavasz – újjászületés – böjt – megtisztulás (2.)

Többféle módon tehetjük, attól függően, hogy valaki kezdő böjtölő, vagy már van gyakorlata. Ha még sosem böjtöltünk, akkor semmiképpen se kezdjük drasztikus módszerekkel, és először csak 2-3 napos böjttel próbálkozzunk.

Ne szerezzünk mindjárt első alkalommal kellemetlen tapasztalatokat, csak azért, mert esetleg rosszul csináltunk valamit, vagy azért, mert a hirtelen felszabaduló méreganyagokkal nem tud mit kezdeni a szervezet, és hirtelen testi reakciókkal választja ki azokat (pl. hasmenés, fejfájás, kiütések stb.).

A böjtöt ne egyik napról a másikra kezdjük, tartsunk ún. rávezető napokat. Ilyenkor szép fokozatosan hagyjuk el a megszokott ételeket, együnk minél több nyers vagy enyhén párolt zöldséget, gabonaféléket. Ezután, közvetlenül a böjt megkezdése előtt tartsunk 1-2 gyümölcsnapot, amikor csak gyümölcsöt eszünk (egy étkezésre egyfélét).

A felvezető napok után kezdődhet a tényleges böjt. Ilyenkor főként gyógyteákat, frissen centrifugált gyümölcs- és zöldségleveket (nem keverve!) fogyasztunk, sok tiszta, szénsavmentes ásványvizet vagy forrásvizet. A zöldség- és gyümölcslevek alapanyagául mindig vegyszermentesen termelt biotermékeket használjunk. Az élvezeti szereket, mint például a kávé, az alkohol, a böjt idejére teljesen mellőzni kell. Ha valaki még kezdő böjtölő, akkor enyhe (nem sós, nem fűszeres) leveseket is beépíthet a kúrába. A levesbe ilyenkor csak kevés zöldséget főzünk, összepépesítjük, és szép lassan elkortyolgatva, minden egyes kortyot kicsit a szájban tartva fogyasszuk el.

20100414-bjt4Víz, tea, gyümölcslé

Reggel célszerű tiszta vízzel kezdeni, aztán jöhet valamilyen gyógytea (írásom további részében adok erre is javaslatokat), majd frissen centrifugált gyümölcs. Mivel ilyenkor, tél végén leginkább az alma áll rendelkezésre, főként ezt javaslom. Hogy ne legyen unalmas, esetleg lehet néha facsart narancs, grapefruit levét is fogyasztani. Ezután délig sok vizet fogyasszunk, illetve egy-egy csésze teát is. „Ebédre” a gyakorlottabbak ihatnak vagy még mindig gyümölcslevet vagy zöldséglevet, a kezdők esetleg egy könnyű levest iktathatnak be. Vacsoráig ismét sok víz, pár pohár gyógytea, majd „vacsorára” frissen centrifugált zöldséglé (lehetőség szerint a kezdők is csak ezt fogyasszák vacsorára, mert a szervezet tisztító erői az éjszaka folyamán a legaktívabbak, és a zöldségek erős lúgosító hatásúak).

Ugyanezt a „menetrendet” kell követni a többi napon is, mindenki addig csinálja, amíg bírja. Kezdőknél 2-3 nap, gyakorlottabbaknál 7-14 nap. Habár a keresztény vallás 40 napos böjtöt ír elő, a mai civilizált életmód erre nem igazán ad lehetőséget, és nincs is rá szükség. Több hétig tartó böjtöt csak akkor szükséges végezni, ha valamilyen komoly krónikus betegség miatt kezdtünk bele, ilyenkor mindenképpen célszerű szakember segítségét kérni. 3 napnál hosszabb böjt esetén nagyon fontos béltisztítást is végezni (otthoni irrigálás vagy kolon-hidroterápia).

Nem mindegy, hogyan fejezzük be

A böjt befejezése ugyanúgy levezetéssel kell, hogy történjen, mint a megkezdése. Nem szabad azonnal visszatérni a megszokott ételekre, mert a böjt során az emésztőrendszer pihen, lelassul, energiáit a regenerációra fordítja. Szép lassan kell újra „komolyabb” munkára fognunk. Általában az a szabály, hogy a levezető napoknak fele annyi ideig kell tartaniuk, mint ameddig a böjt maga tartott.

Az első napon reggel ehetünk apróra reszelt sárgarépát, jól megrágva, nyállal elkeverve (az emésztés már a szájban kezdődik!). Pépesre reszelt alma is kerülhet ilyenkor a tányérunkra. Az első nap komolyabb étele lehet valamilyen zöldségleves, amit vacsoraként fogyasszunk, addig célszerű csak a pépes alma vagy répa (esetleg a kettőt váltogatva) mellett maradni. Természetesen a sok víz fogyasztása továbbra is fontos, és ebben a szakaszban is ihatjuk még a gyógyteákat.

Figyeljünk arra, hogy étkezés előtt fél órával már ne igyunk, és étkezés után is csak 1 óra elteltével. A második napot már kezdhetjük friss gyümölccsel, de nagyon fontos a megfelelő rágás. Délben ehetünk szintén pépesített, könnyű zöldséglevest, majd vacsorára valamilyen gabonakásával (pl. zabpehely) elfogyasztott, enyhén párolt zöldséget. Ahogy haladunk a levezető szakasz vége felé, úgy lehet a pépes dolgokról áttérve egyre több, komolyabb rágást igénylő ételt bevonni a táplálkozásba, de az alapos rágásra továbbra is nagyon kell ügyelni (pépesre kell rágni az ételeket). Az ebben a szakaszban fogyasztott ételek mindegyike lehetőség szerint természetes és egészséges táplálék legyen (gyümölcsök, zöldségek, gabonák).

Vissza a megszokotthoz

A levezető szakasz után visszatérhetünk a megszokott táplálkozásra, de lehetőség szerint ne mindjárt töltött káposzta kerüljön az asztalra. Így tudjuk megőrizni a böjttel elért eredményt, ráadásul a tiszta táplálékok lehetővé teszik, hogy a szervezet a böjtöt követően is tovább tisztítsa önmagát. Többet is tehetünk még a testünkért, ha a téli időszak nehezebb táplálkozására felkészülve (télen alig van friss zöldség és gyümölcs, ilyenkor még több nehéz ételt fogyaszt az átlagember), ősszel is végzünk böjtöt. Évi kétszer végzett böjttel az ember sokat tehet az egészségéért, különösen akkor, ha az év többi szakában is odafigyel a táplálkozására. Ha pedig bármi betegség üti fel a fejét az év bármelyik szakában, akkor – az állatoktól tanulva – bármikor segítségül hívhatjuk a böjtöt a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Miért változtassunk a táplálkozásunkon böjt után is?

Ha a lakásunkat is csak kétszer egy évben takarítanánk és év közben nem figyelnénk oda, hogy mit viszünk be magunkkal, akkor igencsak koszban élnénk… Gondoljuk el, még ha évente kétszer böjtölünk is, de a köztes időszakokban folyamatosan mérgező, savasító, salakanyagot képző ételeket fogyasztunk, akkor mi alakulhat ki lelkünk otthonában, a testünkben… A testét sem akarja senki piszkos otthonban tartani, miért akarná a lelkét? Ha egészséges életet akar, akkor böjtöljön rendszeresen, és figyeljen oda a táplálkozására!

(Folytatjuk)

Tuboly Beatrix
kineziológus-természetgyógyász
06 (20) 555 1154
www.lelekvirag.hu