Van-e negatív kalóriás étel?

Ha fogyókúráról esik szó, akkor tömegesen szembesülhetünk hamis ígéretekkel, fals és hihetetlennek tűnő történetekkel. Az egyik ilyen legendagyanús sztori, hogy sok zöldség és gyümölcs, de különösen a zeller, negatív kalóriát tartalmaz.

Mi a kalória? Kezdjük az elején! A kalória nem fogyókúrás szleng, hanem energiamennyiséget fejezi ki, mégpedig azt a mennyiséget, amely 1 kg víz egy fokkal történő felmelegítéséhez szükséges. Ez a kalória fizikai magyarázata. Amikor ételek kapcsán számolunk kalóriát, akkor azt az energiamennyiséget adjuk meg, amennyit a szervezet kap az adott étel megemésztéséből.

Negatív kalória a szó szoros értelmében tehát nem létezik! Energia mindig képződik táplálkozáskor, bármit fogyasszunk is. A negatív kalória tulajdonképpen ötletes kifejezés arra, ami egyébként egy kémiailag és biológiailag is megmagyarázható, létező jelenség!

Negatív is, meg nem is

A zeller és sok más zöldség, gyümölcs negatív kalória tartalma azt jelenti, hogy elfogyasztásakor a szervezet több energiát éget el, mint amennyit kap az emésztés során. Egy példán bemutatva: 30-40 g zellergumó 5-6 kalóriát jelent a szervezet számára. Ugyanennyi zellergumó elfogyasztásakor 150 kalória ég el. Az azt jelenti, hogy 30 grammnyi zeller elfogyasztásával megszabadulunk 145 kalóriányi energiától.

A táplálkozástudomány szerint azonban téves megközelítés, hogy ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a mértéktelen vagy kizárólagos fogyasztása segítene a túlsúlyon. Az egyoldalú táplálkozásnak ugyanis több káros mellékhatása is van, vitaminhiányt és emésztési zavarokat okozhat. A legokosabb, ha sokfélét eszünk, és ebbe bőven keverhetünk „negatív kalóriás” gyümölcsöket és zöldségeket is. Csak a végeredmény nehogy túl negatív legyen!

(Forrás: Van olyan, hogy negatív kalóriás étel?)