Futás az emberi méltóságért

Fussunk együtt az emberi méltóságért! A Magyar Hospice Alapítvány az életünk végéig tartó emberi méltóságért végzett munkájának népszerűsítése céljából idén is megrendezi a Nárcisz futófesztivált.

Debrecen-Narcisz-futas-2009„A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, ez egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a „fair-play”, a nemes küzdelem szabályaira.”

(Szent-Györgyi Albert)

A Magyar Hospice Alapítvány Méltóság mezeje programjának egyik kiemelt idei eseménye lesz 2010. április 23-án 15 órakor a tavaly hagyományteremtő céllal elindított Nárcisz futófesztivál a Margitszigeten, az Atlétikai Centrumban. Bárki csatlakozhat.

A remény szimbóluma, a nárcisz

A nárcisz szerte a világon a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma; az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője. Támogatásukat kifejezve sárga pólóban együtt futnak a gyerekekkel ismert közéleti személyiségek, sportolók, önkéntesek és támogatók. Részt vesznek kerekes székesek és gyengénlátók is, akiknek jelenléte erősíti a programba bekapcsolódott gyerekek egymás elfogadása iránt érzett nyitottságát. A fesztivál célja a Méltóság Mezeje program és a Magyar Hospice Alapítvány az életünk végéig tartó emberi méltóságért végzett munkájának népszerűsítése.

Az alapítvány ezzel a jelképes eseménnyel szeretné elérni, hogy a beteg, elesett emberekért, az emberi méltóságért vállalt futás során a Méltóság mezeje program résztvevői és támogatói együttérzésükkel, részvételükkel erőt adjanak a rászorulóknak. A gondos odafigyelés, az ápolt virágok jelezzék a feléjük irányuló gondoskodó szeretetet. Számítanak a média résztvevőinek támogatására is, és invitálják őket akár egy-egy szakasz megtételére.

A Méltóság mezeje az iskolákban

meltosag_mezeje-terkepA Méltóság mezeje program 2007-ben indult útjára azzal a céllal, hogy a nárcisz szimbólumhoz kapcsolódó eseményekkel felhívja a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás szükségességére és arra, hogy az emberi méltóság életünk végén is megőrizhető, és meg is kell őrizni azt. Mindehhez ősszel nárciszhagymákat ültetnek a csatlakozott városok frekventált terein, tavasszal pedig, a nárcisz virágzásának idején futást szerveznek az emberi méltóság jegyében. Évről évre egyre több város csatlakozik a Méltóság Mezeje programhoz. Ennek köszönhetően 2009 októberében már 18 településen rendeztek virágültetéssel egybekötött eseményeket. Az egyes rendezvények létrejöttében a helyi hospice szervezetek, a helyi önkormányzatok, a helyi iskolák és a városi kertészeti vállalatok vállaltak szerepet.

Az iskolai programok elindítói úgy vélik, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni azt a tudatos nevelést, amely a betegséghez és az elmúláshoz való viszonyt természetessé teszi és fejleszti a gondoskodás, segítségnyújtás iránti nyitottságot. Az első esztendő tapasztalatai, valamint a pedagógusok és a gyerekek visszajelzései azt mutatták, hogy valóban szükséges már gyerekkorban foglalkozni az élet és elmúlás kérdéseivel, csak mindehhez meg kell találni a megfelelő eszközöket.

Ebből kiindulva a program első három évében a csatlakozott oktatási intézményekkel összegyűjtött tapasztalatok alapján elkészült egy olyan képzési program, amely mintát és alternatívát ad arra, hogy a hospice gondolatköre és attitűdje – figyelembe véve a gyerekek életkori sajátosságait – hogyan, miként jelenhet meg a mindennapi oktatási gyakorlatban. Az alapvető cél, hogy a program által képviselt szellemiség része lehessen a magyar oktatáskultúrának.

(Forrás: Méltóság Mezeje program)