Diétával is frissen

A diéta kritikus pont a fáradékonyság elleni harcban. Bármikor, amikor ételt veszünk a szánkba, vagy tápláljuk és támogatjuk a testünket, vagy pedig nehezen emészthető élelmiszerekkel és mérgező adalékokkal szennyezzük és károsítjuk azt. Mielőtt energiát nyerhetünk egy ételből, meg kell emésztenünk, és az emésztés sok energiát vesz el.

Két diétás tipp, amellyel segítjük energiánk feltöltődését

Kerüljük a tejtermékeket

Ne higgyünk az agresszív reklámoknak. A tejtermékek nehezen emészthető kazein fehérjét tartalmaznak. Valójában a tejtermékek legtöbb összetevője – zsír, fehérje és tejcukor – nehezen emészthető. A tejtermékekben lévő telített zsírok nemcsak a fáradtságérzethez járulnak hozzá, de más, komolyabb betegségek kialakulásához is. A tejben lévő triptofán aminosav pedig nyugtató hatású, ami növelheti a kimerültséget.

Nincs szükségünk rá, hogy pusztán a kalcium kedvéért a tejtermékektől függjünk. Rengeteg más élelmiszer létezik, amely legalább olyan jó, vagy még jobb is a kalciumszükséglet kielégítésére – ilyenek például a bab, borsó, szójabab, szezámmag, mák és zöld levelű zöldségek. Egyes gyümölcsök, például a mazsola, szeder és banán is kiváló kalcium- és magnéziumforrás.

Ha lehetőségünk van rá, a receptekben is helyettesítsük a tejet szójatejjel, esetleg burgonyatejjel, rizstejjel, kókusztejjel. A nem-tehéntejek jó kalciumforrások, és ivásra, evésre vagy sütés/főzésre is használhatók.

A tehéntejből készült sajtok helyett próbáljunk szójasajtot használni. Alacsonyabb a zsír- és sótartalma, és a benne lévő zsír nem telített. Szendvicsekre, salátákba, pizzához, lasagnához egyaránt használható.

A lenolaj vagy mandulavaj a tejből készült vaj legjobb helyettesítője. A lenolaj gazdag, aranyló olaj, amely kinézetben és ízben kissé a vajhoz hasonlít.

Csökkentsük a koffeinfogyasztást

Bár az orvosok azt mondják, napi egy kávé vagy napi egy pohár szénsavas folyadék megengedett, ez a szabály érvényét veszti, ha kezdjük fáradtnak érezni magunkat. A koffein az idegrendszer terhelésével és az adrenalint termelő mirigy kiürítésével lecsapolja az energiát és a fizikai tartalékokat. Végső soron növeli a fáradtságot, szorongást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, álmatlanságot okozhat.

Koffein tartalmú italok helyett próbáljuk ki a gyógyfüvekből készült teákat, például a menta-, gyömbér- és kamillateát, amelyek természetes módon töltenek fel energiával, és enyhítik a szorongást és ingerlékenységet. Ha édesíteni szeretnénk a teát, cukor helyett használjunk inkább mézet. A kávé helyett igyunk pótkávét, csokoládé helyett szentjánoskenyeret. Igyunk sok vizet, ami semlegesíti a savakat.

Valós okai vannak annak, miért érezzük fáradtnak magunkat – és vannak élelmiszerek, amelyek segítenek elnyerni mindennapi energiáinkat, mind fizikai, mind mentális szinten. Felejtsük el a kimerültséget, rosszkedvet és kiégettséget.

(Forrás: The Anti-Fatigue Diet, angolból fordította: H.  O.)