A dohányzás mégis hizlal?

A nikotinmérgezéstől hízni lehet. Nem csak azok híznak meg, akik éppen abbahagyták a dohányzást, hanem a még dohányzók súlya is jobban gyarapodhat, mint a nem dohányzóké, derült ki egy spanyol felmérésből.

dohányEgy, a Revista Española de Cardiología (spanyol kardiológus szaklap) áprilisi számában közzétett tanulmány szerint az aktív dohányosok is könnyebben híznak, mint a nem dohányzók. A Navarrai Egyetem kutatói 4 éven át vizsgálták a dohányzás és a hízás kapcsolatát és az eredmények alapján elmondható, hogy azok híztak a legkevesebbet, akik soha nem gyújtottak rá. Ez a hír cáfolja azt a mítoszt, miszerint a dohányzás karcsúsít. A Navarrai Egyetem megelőző gyógymódokkal foglalkozó részlegén értékelték a két keringési rizikófaktor kapcsolatát: a nikotinfüggőség és a súlygyarapodás összefüggéseit a dohányzásról leszokott és az aktív dohányosok körében.

Nem csak a dohányzás a hízás oka

nőkFrancisco Javier Basterra-Gortari, a kutatás vezetője szerint rendkívül fontos a megelőző programok indítása. A vizsgálatokat több mint 50 hónapon át folytatták, 7565 fő részvételével, a kor, nem, kezdeti testsúly, életmód – ülő munka, fizikai aktivitás változása, energia és rost bevitel, az étkezések közötti rágcsálnivalók, szénsavas üdítők fogyasztása, gyorséttermi ételek és alkoholfogyasztás – figyelembe vételével.

A dohányzást abbahagyók esetében a súlygyarapodás arányosan emelkedett a vizsgálat elkezdésekor elszívott cigaretták napi mennyiségével. Azok, akik tovább folytatták a dohányzást, szintén többet híztak ebben az időszakban, mint a nemdohányzók. A tanulmány szerzői megállapították mindezek alapján, hogy a dohányzás nem a leghatékonyabb módja az elhízás megelőzésének. – A súlygyarapodás egyértelműen bizonyítható, főként az ex-dohányosok körében, de azok esetében is, akik folytatják a dohányzást – világított rá az eredményre Basterra-Gortari.

Veszélyes kapcsolat

A nikotinfüggőség és az elhízás kapcsolata leginkább a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát növeli. A dohányzásról valóm leszokás tehát csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, és a rák kockázatát. A szakértők is egyetértettek azzal, hogy a súlygyarapodás a dohányzásról való leszokás esetén gyakori, és leginkább a nők hozzák fel mentségként a nikotin függőségre. Bár a kutatások igazolták, hogy közvetlenül a leszokás után valóban előfordulhat kisebb-nagyobb mértékű hízás, a hízásnak egyéb okai is vannak általában. A kutatók szerint Spanyolországban még kevés tanulmány készült csak erről a kapcsolatról, és még további vizsgálatokat kell végezni a népesség egyéb rétegeiben is.

(Forrás: Non-smokers put on less weight, angolból fordította: G. Á.)