Stresszes „háztartásbeliek”

Nagyobb nyomás nehezedik rájuk, mint a menedzserekre. Az otthon maradó és háztartási teendőket ellátó nőket és férfiakat tartós terhelés éri a gyerekek nevelése közben és az anyagi gondok miatt. Mindezek következtében izomfeszülés, hátfájás, kimerültség és a kiégés (burnout) tünetei kínozzák őket.

Azok a nők és férfiak, akik a háztartási teendők ellátására és gyermekeik felnevelésére áldozzák életüket, nagyobb mértékben szenvednek a stressztől, mint a lakosság más foglalkozást űző csoportjai. Ez derült ki egy reprezentatív német felmérésből, amelyet 1000 felnőtt megkérdezésével végeztek el. A háztartásbeli nők 95%-a panaszkodott stresszes megterhelésre, amely ráadásul 38%-uknál tartósan fennáll. A stressz tehát gyakoribb körükben, mint a gazdasági vezetőknél.

„Az otthon maradó nők imázsa a mai társadalomban meglehetősen negatív. Nem veszik őket komolyan, és a rájuk nehezedő nyomást sem érzékeli a környezet. Ez nagymértékben rontja az önértékelésüket” – fejti ki Inga Lund, a felmérés egyik társszerzője. Hasonló az otthon maradó férfiak megítélése is.Ők sem kivételek

A tökéletességre való törekvés stresszel jár

A családok egyre kisebbek lesznek, ám a stressz mértéke növekszik. Ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy a szülők túl sokat várnak el a gyermekeiktől. A gyerek tanuljon jól, sportoljon és játsszon valamilyen hangszeren. Míg korábban a gyerekek egyedül és gyalog jártak iskolába, most reggel elviszik őket és tanítás után is értük mennek a szülők. A gyerekek képességeinek összevetése – ami gyakori beszédtéma az anyák körében – nem ritkán versengéssé alakul, és tovább növeli az anyák önmagukkal szembeni elvárását, hogy minél tökéletesebb szülők legyenek.

A gyerekek ellátása mellett az anyagiak miatti szorongás is tovább növeli a stresszt. Tíz háztartásbeli közül négyen szenvednek a stressztől a létfenntartás biztosítása miatt – ez elsősorban a háztartásbeli férfiakra vonatkozik. Az aggódás alapját többek között az időskori ellátás bizonytalansága jelenti és az, hogy a társuktól függnek. A gyereknevelés mellett anyagi okokból többen munkát vállalnak. A munkába állás növelheti az önértékelést, ám a munka és a gyerekek ellátásából adódó kettős megterhelés következtében nem jut elegendő idő a pihenésre, és ez sok esetben a kimerüléstől kezdve egészen a kiégésig (burnout) vezethet – fejti ki a kutató.Időbeosztás...

Testi és lelki megterhelés, időhiány

A stressz nyomot hagy az érintettek testi és lelki egészségén. Tízből hét háztartásbeli nő – lényegesen több, mint a népesség más rétegeiben – panaszkodott izomfeszülésről és hátfájásról, amelyek hátterében kimerülés és a burnout áll. Szorongás, alvási zavarok és a depresszió is sokkal gyakrabban fordul elő ebben a csoportban, mint máshol.Stresszes „háztartásbeliek”

A nők gyakrabban lemondanak a saját érdekükről a társ vagy a család javára, közülük minden második küzd azzal, hogy mindig mindenkinek a kedvére akar tenni. Aki ezen felül még beteg vagy idős hozzátartozóról is gondoskodik, e járulékos tevékenységet elsődleges megterhelésnek éli meg. Csak minden második háztartásbeli nő vallotta azt, hogy nem szenved időhiányban. A szakember azt javasolja a háztartási teendőket ellátó nőknek és férfiaknak, hogy küzdjék le önbizalomhiányukat, és tartsák magukat egy jól átgondolt időbeosztáshoz, amely a saját, fix időpontban rögzített szabadidejüket is tartalmazza.

(Forrás: Hausfrauen und -männer gestresster als Manager, németből fordította: Mészáros Csilla)