A méz

Az emberek már az őskorban is ismerték és fogyasztották a mézet. Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok, a honfoglaló magyarok pedig egyszerűen ellesték tőlük ezt a hasznos mesterséget.

Édesít, köhögést csillapít, roborál

A méz közel hetvenféle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, és szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket is. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok, 22-féle makro- és mikroelem. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. Magas enzimtartalma jelentős antibiotikus sajátosságot eredményez, még sebek kezelésére is kiváló. Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban, újra elfogadva az a tényt, hogy ez egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként is ajánlja.

20100513-tobbmintetelamez1A méz és a fahéj — minden betegségre csodaszer!

Az ókori medicina évszázadokon keresztül használta a mézet. A modern kor tudósai szintén elismerik hatékonyságát. A méz és a fahéj elegye számos betegségre gyógyír, ráadásul szövődmények, mellékhatások nélkül. Egy 1995. január 17-i kiadású kanadai folyóirat, a „Világ híreinek hetilapja” leközölt egy betegséglistát, amelyek gyógyítására a nyugati tudósok meggyőződése szerint felhasználható a méz és a fahéj elegye.

Fontos tudni, hogy a méznek natúr nyersnek, és nem pasztőrözöttnek kell lennie. Ha a címkén azt írják: „tiszta” (pure) – ez valószínűleg pasztőrözött. A méz pasztőrözése semlegesíti a benne lévő összes fermentumot.

Sok oldalú gyógyír

Súlycsökkentés, fogyás – minden reggel fél órával a reggeli előtt éhgyomorra és éjszakára elalvás előtt inni kell a méz és őrölt fahéj elegyét. Rendszeres fogyasztása nem engedi a zsír felhalmozódását, s még a legkövérebb ember súlyát is csökkenti.

Az elegyet este érdemes elkészíteni. Egy rész fahéjhoz két rész nyers mézet vegyünk (ajánlott mennyiség 1 teáskanál fahéj, 2 teáskanál méz). Forraljunk fel egy csésze vizet, öntsük le vele a fahéjat, és hagyjuk állni. Amikor az elegy lehűlt, adjuk hozzá a mézet és keverjük el. A felét közvetlenül elalvás előtt igyuk meg. A másik felét a hűtőben tároljuk letakarva, és reggel melegítés nélkül, hűtött formában, vagy szobahőmérsékletű állapotban fogyasszuk el. Ne ízesítsük semmivel. Csak éhgyomorra hat, különösen éjszaka.

A fahéj mézzel az emésztési traktusra tisztító hatást fejt ki. Amint ez az összes méreg kitisztul a szervezetből, a fogyása is leáll. A tisztítástól mellékreakciók jelenhetnek meg a toxikus anyagok kiválasztódása miatt. Ha ez megtörténik, csökkentsük a fogyasztandó elegy mennyiségét vagy tartsunk szünetet.

Szívbetegségek – dzsem helyett együnk reggelire méz és őrölt fahéj keverékét. Ez csökkenti az artériákban a koleszterint, és segít megelőzni az infarktust.

Erőnlét – Idős embereknél, akik mézet és fahéjat egyenlő arányban fogyasztanak, javul a figyelem koncentrációja és a mozgáskészség.

Arthritis – a fogyásnál leírt elegy rendszeres fogyasztása gyógyítja a krónikus arthritist is.

Koleszterin – 2 evőkanál méz és 3 teáskanál fahéj elkeverve 2 pohár meleg vízzel 2 órán belül a vérben a koleszterin szintjét 10%-kal csökkenti.

Immunrendszer – a méz és a fahéj mindennapos fogyasztása felerősíti a szervezet védelmi funkcióit és véd a baktériumoktól és vírusoktól. A méz nagy mennyiségben tartalmaz sokféle vitamint és vasat. Állandó fogyasztása erősíti a fehér vértestek baktériumokkal és vírusokkal folytatott harcát.

A méz és fahéj keverékéből készített elegyek jól hasznosíthatók húgyhólyag-gyulladás, bőrfertőzések, pattanások, rovarcsípés, emésztési zavarok, gyomorfekély, fogfájás ellen. Dél-Amerika lakosai reggelente méz és fahéj forró oldatával öblögetnek, hogy egész napra megőrizzék szájuk kellemes illatát.

Segít megfázás és influenza esetén, lassítja az öregedést. Ausztráliában és Japánban nemrégen végzett kutatások eredményei arra utalnak, hogy esetleg a gyomorrák és a csontrák sikeres gyógyításában is szerepe lehet. Az ilyen betegségekben szenvedő pácienseknek naponta háromszor egy hónapon keresztül kell fogyasztani 1 evőkanál mézet 1 teáskanál fahéjjal.

Megdöbbentő eredmények: ez a méz nem méz

Az Európai Unió évtizedek óta nem önellátó mézből. Kétszer annyi mézet fogyaszt, mint amennyit megtermel. Magyarországon ezzel szemben túltermelés van. Igaz, nem a magas termelés, hanem az alacsony fogyasztás miatt. A megtermelt mennyiség kétharmadát kivisszük az országból. A 200-250 tonnás európai piacon 20 tonnát képvisel a magyar méz. Ennek akár örülhetnénk is, de a nagy „biznisz” miatt a mézhamisítók is akcióba lendültek.

Érdekes momentum, hogy míg a nagy német cégek az európai szabályozás enyhítéséért, azaz a magasabb szintű szermaradvány elfogadásáért lobbiznak, addig a magyar termelők a szabályok szigorításáért tüntettek Brüsszelben.

Nemrégiben fogyasztóvédelmi szakemberből és közjegyzőből álló csapat tesztelte végig a mézeket. Tizenöt gyártó mézéből vettek mintát és küldték el egy brémai laboratóriumba. Az eredmény megdöbbentő: a három legnagyobb kiszerelő egyetlen mintáját sem lehet méznek nevezni, de a másik tizenkettő is hagy kivetnivalót maga után. A vizsgálat után pár hónappal megismételték a tesztet. Az eredmény pedig semmit nem változott.

A hazai piacon ez a három cég ontja a minőségileg nem megfelelő árut a multik polcaira. A azonban még ma sem ismerik őket, ellentétben a méhészekkel, akiknek többsége tudja, hogy kikről van szó.

(Forrás: Odessa Daily, Мед и корица – панацея от всех заболеваний, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária, Vigyázat, hamisítják!)