Fogyjunk erős paprikával!

Egészséges ételeket erős paprikával fűszerezni nem nagy találmány, de egy új tanulmány szerint segíthet több kalóriát és kicsivel több zsírt elégetni.

20100531_hot_pepperA Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói a paprikában található kapszaicin-hez kapcsolódó vegyületet találtak, mely úgy tűnik, a fogyást is segítheti. A vegyület neve dihidrokapsziát (DCT), mely kevésbé csípős, mint a jalapeno paprika ízanyaga.

A kapszaicin nem csak fogyásra jó

A kapszaicin egyébként színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag. Olvadáspontja 62–65 °C. Nagyon stabil vegyület: sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni. Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Elsőre irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazása érzésteleníti a kezelt területet. A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz. A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is. Gyógyszeralapanyag: serkenti az emésztőnedvek elválasztását, de túladagolva gyulladást okoz. Hatásos fájdalomcsillapító is.

Az új anyag felmelegíti a testet

A kutatók a dihidrokapsziát vizsgálatakor megfigyelték, hogy paprika csípős ízanyagához hasonló vegyület felhevíti a testet, ezáltal a testünk átáll egy jobb kalória és zsírégető üzemmódba. Igaz, a kalóriaégetés mértéke csak kicsivel nőtt a tesztek során. Egy kb. 55-60 kg súlyú nőnél napi 100 kalóriát jelentett, és kb. 200 kalóriát egy 100 kg súlyú férfi esetében, emellett a zsírégetés is jobban beindult, állítja dr. David Heber, a UCLA Táplálkozástudományi Központjának igazgatója. A kutatási eredményeket április végén a Kísérleti Biológia konferencián közölték. A kutatást még további kísérletekkel egészítik ki, hogy kiderítsék, vajon az erős paprika valóban képes-e felgyorsítani az anyagcserét vagy csökkenteni az étvágyat.

Nem mindenkinek felel meg

20100531_hot_heelDr. Amy Lee, a UCLA kutató munkatársa szerint az új anyag szerkezetileg nagyon hasonlít a kapszaicinre, nem olyan „vad”. A teszteket 51 férfivel és nővel kezdték el, végül 33-an maradtak, a többiek kiestek. Mindannyian túlsúlyosak voltak és egy folyékony, diétás ételhelyettesítőt kaptak, mely csupán napi 800 kalóriát tartalmazott. Az alacsony kalóriájú étrend miatt dőltek ki néhányan a sorból. A diétázók véletlenszerűen kaptak hol DCT-t, hol placebo anyagot tartalmazó kapszulát, 3 vagy 9 milligrammos adagokban. A tanulmány kezdetén és 4 héttel később vizsgálták a diétázók anyagcsere-értékét (metabolikus ráta) és energia-felhasználását (vagyis hőtermelését) egy 400 kalóriás reszt étel elfogyasztása után.

Azoknál, akik 9 mg-os kapszulát kaptak, nagyobb mértékű volt a energia-felhasználás, vagyis a hőtermelés, és fokozódott a zsírégetés is, azokkal összehasonlítva, akik placebót kaptak.

Lassú fogyáshoz ideális, ha szeretjük az erőset

Lauri Byerley, a New Orleans-i Luisianai Állami Egészségközpont kutatója szerint még további teszteket kell végezni, hogy valóban hatékony fogyasztó terméket állíthassanak elő. A kísérletben résztvevők súlyosan elhízottak voltak, és nagyon alacsony kalóriatartalmú, folyékony táplálékból álló étrendet tartottak a kísérlet során. Mindezt táplálkozási szakértők felügyelték, ezért a hétköznapi diéták eredményeitől, melyek csak az adagokat vagy a zsír mennyiségét csökkentik kis mértékben, jelentősen eltérhet. A folyékony táplálékokkal diétázók esetében tipikusan gyors volt a súlyvesztés, részben azért is, mert rendszerint nagyobb súlyfelesleggel rendelkeztek. Másoknál a fogyás valószínűleg lassúbb lesz, így ők talán nem érzik majd olyan hatékonynak a DCT-t. Tehát ez várhatóan egy lassabb fogyást eredményező szer lesz, és inkább azoknak ajánlott akinek kevesebb a súlyfeleslegük. A kutatók abban egyetértenek, hogy az erős paprika nem annyira ártalmas, mint más fogyasztószerek, de inkább azoknak felelő, akik szeretik az erősen fűszeres ételeket.

A kísérletben használt kivonat egyelőre nem kapható a piacon, de aki hasonló eredményt szeretne elérni, adjon chilipaprikát vagy bármilyen erősebb paprikát az ételeihez, javasolja dr. Heber. A kalóriaégetéshez ez nem kizárólagos stratégia, csupán kiegészítésként ajánlott, nem lehet egy kategóriába sorolni a zöld teával vagy a koffeinnel. A DCT-vel kapcsolatban még sok munka van hátra, és nem is biztos, hogy önmagában megfelelő lesz, mert nem szívódik fel ,és nem kerül ki a bélrendszerből.

(Forrás: Eat Hot Peppers to Burn Extra Calories, Fat; angolból fordította: GÁ)