Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Fogyjunk erős paprikával!

Egészséges ételeket erős paprikával fűszerezni nem nagy találmány, de egy új tanulmány szerint segíthet több kalóriát és kicsivel több zsírt elégetni.

20100531_hot_pepperA Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói a paprikában található kapszaicin-hez kapcsolódó vegyületet találtak, mely úgy tűnik, a fogyást is segítheti. A vegyület neve dihidrokapsziát (DCT), mely kevésbé csípős, mint a jalapeno paprika ízanyaga.

A kapszaicin nem csak fogyásra jó

A kapszaicin egyébként színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag. Olvadáspontja 62–65 °C. Nagyon stabil vegyület: sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni. Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Elsőre irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazása érzésteleníti a kezelt területet. A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz. A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is. Gyógyszeralapanyag: serkenti az emésztőnedvek elválasztását, de túladagolva gyulladást okoz. Hatásos fájdalomcsillapító is.

Az új anyag felmelegíti a testet

A kutatók a dihidrokapsziát vizsgálatakor megfigyelték, hogy paprika csípős ízanyagához hasonló vegyület felhevíti a testet, ezáltal a testünk átáll egy jobb kalória és zsírégető üzemmódba. Igaz, a kalóriaégetés mértéke csak kicsivel nőtt a tesztek során. Egy kb. 55-60 kg súlyú nőnél napi 100 kalóriát jelentett, és kb. 200 kalóriát egy 100 kg súlyú férfi esetében, emellett a zsírégetés is jobban beindult, állítja dr. David Heber, a UCLA Táplálkozástudományi Központjának igazgatója. A kutatási eredményeket április végén a Kísérleti Biológia konferencián közölték. A kutatást még további kísérletekkel egészítik ki, hogy kiderítsék, vajon az erős paprika valóban képes-e felgyorsítani az anyagcserét vagy csökkenteni az étvágyat.

Nem mindenkinek felel meg

20100531_hot_heelDr. Amy Lee, a UCLA kutató munkatársa szerint az új anyag szerkezetileg nagyon hasonlít a kapszaicinre, nem olyan „vad”. A teszteket 51 férfivel és nővel kezdték el, végül 33-an maradtak, a többiek kiestek. Mindannyian túlsúlyosak voltak és egy folyékony, diétás ételhelyettesítőt kaptak, mely csupán napi 800 kalóriát tartalmazott. Az alacsony kalóriájú étrend miatt dőltek ki néhányan a sorból. A diétázók véletlenszerűen kaptak hol DCT-t, hol placebo anyagot tartalmazó kapszulát, 3 vagy 9 milligrammos adagokban. A tanulmány kezdetén és 4 héttel később vizsgálták a diétázók anyagcsere-értékét (metabolikus ráta) és energia-felhasználását (vagyis hőtermelését) egy 400 kalóriás reszt étel elfogyasztása után.

Azoknál, akik 9 mg-os kapszulát kaptak, nagyobb mértékű volt a energia-felhasználás, vagyis a hőtermelés, és fokozódott a zsírégetés is, azokkal összehasonlítva, akik placebót kaptak.

Lassú fogyáshoz ideális, ha szeretjük az erőset

Lauri Byerley, a New Orleans-i Luisianai Állami Egészségközpont kutatója szerint még további teszteket kell végezni, hogy valóban hatékony fogyasztó terméket állíthassanak elő. A kísérletben résztvevők súlyosan elhízottak voltak, és nagyon alacsony kalóriatartalmú, folyékony táplálékból álló étrendet tartottak a kísérlet során. Mindezt táplálkozási szakértők felügyelték, ezért a hétköznapi diéták eredményeitől, melyek csak az adagokat vagy a zsír mennyiségét csökkentik kis mértékben, jelentősen eltérhet. A folyékony táplálékokkal diétázók esetében tipikusan gyors volt a súlyvesztés, részben azért is, mert rendszerint nagyobb súlyfelesleggel rendelkeztek. Másoknál a fogyás valószínűleg lassúbb lesz, így ők talán nem érzik majd olyan hatékonynak a DCT-t. Tehát ez várhatóan egy lassabb fogyást eredményező szer lesz, és inkább azoknak ajánlott akinek kevesebb a súlyfeleslegük. A kutatók abban egyetértenek, hogy az erős paprika nem annyira ártalmas, mint más fogyasztószerek, de inkább azoknak felelő, akik szeretik az erősen fűszeres ételeket.

A kísérletben használt kivonat egyelőre nem kapható a piacon, de aki hasonló eredményt szeretne elérni, adjon chilipaprikát vagy bármilyen erősebb paprikát az ételeihez, javasolja dr. Heber. A kalóriaégetéshez ez nem kizárólagos stratégia, csupán kiegészítésként ajánlott, nem lehet egy kategóriába sorolni a zöld teával vagy a koffeinnel. A DCT-vel kapcsolatban még sok munka van hátra, és nem is biztos, hogy önmagában megfelelő lesz, mert nem szívódik fel ,és nem kerül ki a bélrendszerből.

(Forrás: Eat Hot Peppers to Burn Extra Calories, Fat; angolból fordította: GÁ)