Még egy falatot?

Ha egyik nap az ajánlott napi bevitel több mint 100%-át fogyasztjuk el, akkor másnap annyival kevesebbet kell magunkhoz vennünk? Nem, ez egyáltalán nem így működik.

A napi ajánlott beviteli értékekről az élelmiszerek csomagolásán tájékozódhatunk. A legtöbb csomagolt élelmiszer csomagolásának hátulján vagy oldalán találhatunk egy tápértéktáblázatot, melyben általában megtalálható a napi ajánlott bevitel is. Ezek az értékek „univerzálisak”, nincsenek lebontva nőkre és férfiakra, fiatalokra és idősebbekre. Bár tény, hogy „egy méret nem passzolhat mindenkire”, ezek a napi beviteli értékek mégis nagyon jó támpontot nyújtanak ételeink kiválasztásához.

Ha a napi ajánlott bevitelt 100%-ban elfogyasztjuk, az azt jelenti, hogy annyi tápértéket vettünk magunkhoz, amely megfelel egy egészséges felnőtt átlagos napi tápanyag szükségletének. Ez a mennyiség kielégíti az átlagos emberi szervezet egy napi biokémiai szükségleteit. Azt viszont nem garantálja, hogy mindenkinek, egyénenként ennyire van szüksége.

Sok olyan krónikus egészségi probléma létezik, mely bizonyos tápanyagokat kiürít a szervezetből. Ilyen esetekben a beteg szervezetének az ajánlott érték 100%-ánál többre van szüksége. A napi ajánlott bevitel tehát nem szentírás, sokkal inkább egy mankó, amire első körben támaszkodhatunk.

Mi lesz a felesleggel?

Ha több mint 100% a napi bevitelünk, az egyszerűen csak annyit jelent, hogy a szervezetünket több tápanyaggal támogattuk meg, mint amennyire annak azon a napon szüksége van. A szervezetünk majd eldönti, mit tesz a többletmennyiséggel. Lehet, hogy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyja, és a vizelettel vagy széklettel kiüríti a szervezetből. Az is lehet, hogy ideiglenesen vagy hosszabb időre eltárolja.

Általánosságban nem javasolják a napi ajánlott bevitel kétszeresénél nagyobb mennyiség elfogyasztását, kivéve, ha ennek egyértelmű oka van. Bár vannak táplálkozási szakértők, akik szerint nyugodtan túlléphetjük a 200%-ot, de ha nem tudjuk pontosan, mi játszódik le a szervezetünkben biokémiai és tápérték-szempontból, a túlzásba vitt tápanyag bevitel akár káros is lehet egészségünkre. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben szakképzett egészségügyi szakember másként nem javasolja, igyekezzünk a napi bevitelt az ajánlott érték 100-200%-os tartományában tartani.

(Forrás: Healthy Food Tip, angolból fordította H.O.)