A hangulatom befolyásolja a táplálkozásomat?

Ugyanúgy, ahogy az elfogyasztott étel hatással lehet az érzéseinkre, az érzéseink is hatással lehetnek az elfogyasztott ételből kinyert tápanyagok minőségére. Nézzük, milyen összefüggések lehetnek a hangulat és az ételek tápértéke között.

Amikor feszültnek érezzük magunkat, zubognak bennünk a stresszhormonok, többek között a glucocorticoidok. Ezek a kémiai üzenetek hatást gyakorolnak a különböző testrendszerekre, ami befolyásolhatja a tápanyagfelvételt. Időnként mindannyian feszültnek érezzük magunkat, de ha ez a stressz életünk folyamatos, krónikus részévé válik, a táplálkozásra gyakorolt hatása problémát okozhat.

Tápanyaghiány és vércukor ingadozás

A krónikus mértékben megnövekedett glucocorticoid szint egyik következménye bizonyos tápanyagok, például cink, kálium és B-komplex vitaminok felélése. Ez azt jelenti, hogy ha krónikus stresszállapotot észlelünk magunkon, akkor jobban oda kell figyelnünk ezekre a tápanyagokra az étrendünkben. A stresszhormonok, ha hosszabb ideig túlságosan rejtve maradnak, kihathatnak az inzulinműködésre, és erősítik az inzulin rezisztenciát. A stressz vércukor ingadozáshoz vezethet, ami kihat a szervezetre, és csökkenti a sejtek glukóz felvevő képességét.

A levertség, depresszió szintén kihathat a tápanyag-értékesítésre. A krónikus depresszió különböző tápanyagok – B6, B12 vitamin, folát , kolin, protein és omega-3 zsírsavak – hiányával párosulhat. Aki tehát huzamosabb ideig depresszióban szenved, különösen ügyeljen, hogy étrendjében kellő mennyiségben szerepeljenek ezek az összetevők.

Áteresztő bél szindróma

Bár pontos ok és okozati összefüggést még nem tudtak kimutatni, a krónikus stresszt kapcsolatba hozzák a bélfal megnövekedett áteresztőképességével is, melyet áteresztő bél (leaky gut) szindrómának neveznek. Ennek egyik lehetséges következménye emésztetlen ételmolekulák felszívódás az emésztőrendszerből, mivel a bélfal már nem tudja megfelelően szabályozni a tápanyagok mozgását az emésztő rendszerből ki és be.

A nyugodt étkezés előnyei

A hangulat nemcsak biokémiai szempontból befolyásolja a táplálkozást. Nézzük a kérdést a személyes élmény oldaláról. Gondoljunk egy étkezésünkre a közelmúltban, amikor feszülten, mérgesen, bosszankodva ettünk. Most pedig gondoljunk egy olyan alkalomra, amikor étkezés közben, lazák, nyugodtak és boldogok voltunk. Nagy valószínűséggel jobban éreztük magunkat, élettelibbek és jóllakottabbak voltunk, amikor az ételek teljes tápértékét kiélveztük.

Ne feledjük, hogy a hangulatunk nem csak egy érzelmi és pszichológiai szintű megtapasztalás, hanem az izmainkban, idegrendszerünkben és keringési rendszerünkben lejátszódó folyamat. Mindezek a testrészek pedig befolyásolják az emésztésünket és tápanyagfelvételünket.

(Forrás: The worlds’s healthiest foods, angolból fordította: H.O.)