Jó munkához jó étvágyat

A határidőnapló tele van, a gyomor üres. Két tárgyalás közben igyunk meg gyorsan egy-egy kávát, vagy a billentyűzetet verve rágcsáljunk el egy szelet csokoládét.

20100626_jomunkahozjoetvagyat2Természetesen mindenki szeretne egészségesen táplálkozni. De hogyan tehetjük ezt meg egy a zsúfolt munkanapokon?

Egy megterhelő munkanap sok energiát von el a szervezettől. Sok esetben pedig ahelyett, hogy szervezetünket ellátnánk az ehhez szükséges megfelelő táplálékkal és elegendő folyadékkal meg vitaminokkal, csak bekapunk valami apróságot, és gyakran teljesen elfelejtkezünk arról, hogy elég vizet is igyunk. Nem gondolunk arra, hogy az idő, amit a táplálkozásra fordítunk, megtérül. Az egyenletes teljesítményhez fontos, hogy a nap folyamán, egyenletesen elosztva, többször, kevesebbet együnk. Ezzel biztosítjuk szervezetünknek a tápanyagokat, és megakadályozzuk a vércukor szint esését.

Egészségtippek a munkahelyre
Egy kancsó víz az íróasztalon

Folyadékhiány esetében csökken a teljesítményünk, sokaknál fejfájás is jelentkezi. Naponta 1,5-2 liter folyadékot kellene meginnunk, a legjobb a sima víz, vagy cukrozatlan gyümölcslé. Tegyünk reggelente egy liter vizet – kancsóban vagy palackban – az asztalunkra. Így könnyebben észben tartjuk, hogy innunk kell, ráadásul jól látjuk, hogy mennyit ittunk már.

Öt adag zöldség és gyümölcs

Lépten-nyomon halljuk ezt a tanácsot. De mennyi is egy adag? „Mindig egy maroknyi. Például egy alma vagy körte, egy marék eper, borsó vagy sárgarépa”, tájékoztat a táplálkozási tanácsadó.

A zöldség és gyümölcs az étkezések közti nassolásra is kiválóan alkalmas az íróasztal mellett.

Jó szervezés – fél egészség

Az egészséges táplálkozás némi előzetes tervezést igényel. Át kell gondolni, mit kell beszereznünk, mit tudunk felmelegíteni a munkahelyünkön. Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen nálunk egy kis gyümölcs vagy zöldség, zsírszegény joghurt, müzli vagy például dió, hogy legyen mihez nyúlni, ha egy kis csemegére vágyunk.

Akinek a munkahelyén van mikrohullámú sütő, vihet magával felmelegíthető főtt ételt is. A legegyszerűbb, ha a napi főzésnél eggyel több adagot készítünk, amelyet aztán másnap magunkkal vihetünk a munkába, vagy lefagyasztunk egy későbbi alkalomra.

Nézzünk körül a munkahelyünk környékén. Talán rábukkanunk olyan helyre, ahol egészséges ételeket kínálnak számunkra.

Szervezhetünk munkahelyi ebédcsoportot is, ahol felváltva visszük az ebédet mindenkinek. Bár a készételek csábítónak hangzanak, igyekezzünk a házi kosztnál maradni, melynél biztosak lehetünk abban, mit tartalmaz és milyen zsiradékkal készült.

Becsapós falatok

Egy sonkás-sajtos zsemle ugyan gyorsan eltelít, de szinte egyáltalán nem tartalmaz létfontosságú tápanyagokat. Ráadásul a szendvics, amit csak egy falatnak gondolunk, a valóságban legtöbbször nagyobb zsírtartalmú, mint egy meleg étkezés. A hideg ételek általában nagyobb kalóriatartalmúak, mint egy egészségesen elkészített főtt étel.

Tervezzünk egész hétre. Választhatunk időnként valami tartalmasabbat, de másnap aztán együnk inkább salátát fő étkezésnek. És ne feledjük, hogy a zsíros falatoktól fáradtak és álmosak leszünk, ami akadályozza a megfelelő teljesítményt, ezért fontos tárgyalások, nagyobb feladatok előtt nem ajánlottak.

Olasz parasztsaláta

Kockázzunk fel 3-4 paradicsomot, 1 nagy kígyóuborkát (ne hámozzuk meg!), karikázzunk fel 1-2 hagymát, 3 darab paprikát. Keverjük össze egy marék fekete olajbogyóval, egy marék kapribogyóval és egy csokor durvára vágott petrezselyemmel. Fűszerezzük oreganoval, sóval, borssal. Az olivaolajat és a vörösborecetet csak a tálalás előtt öntsük rá, majd szórjuk meg morzsolt juhsajttal.

Kuszkuszsaláta

Öntsünk le egy tálban kb. 80 dkg kuszkuszt 1 liter vízzel, és hagyjuk egy órán át duzzadni, majd vízfürdőn pároljuk. 6-8 paradicsomot (a legjobb ha lehúzzuk a héját), 2-3 paprikát, 2 hámozott kígyóuborkát és 1 csomag újhagymát vágjunk apróra, és keverjük el a készre párolt kuszkusszal. Készítsünk marinádot olivaolajból, citromléből, sóból és borsból, és ízesítsük vele a salátát. Végül adjunk hozzá bőségesen mentát és petrezselymet. Hűtőbe téve érleljük össze az ízeket. Munkahelyi ebédnek kiváló.

(Forrás: Gesunde Ernährung am Arbeitsplatz, németből fordította: H.O.)