Nyolc gondűző étel

Mindannyian ismerjük a feszültséget, amely felborítja rendszeres étkezéseinket. De a megfelelő egészséges ételek sokszor segíthetnek megállítani a kényszeres nassolást vagy az étel utáni sóvárgást, sőt, még csökkenthetik is a szorongást. Íme, közülük a nyolc leghatásosabb.

Keserű csokoládé

Nyugtató hatású flavonoidokban gazdag (másik nagyszerű forrásuk a kamillatea), de a csokoládé emellett hangulatjavító feniletilamint is tartalmaz. Minél sötétebb a csokoládé, annál egészségesebb, ezért válasszuk a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmút.

Tej

Egy pohár meleg tej nyugtató hatású lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 4 vagy több adag alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet fogyasztanak hetente, több mint 50 százalékkal kevesebbszer tapasztaltak premenstruációs tünetekkel összefüggő stresszt azokhoz képest, akik kevesebb mint 1 adagot isznak.

Zabkása

A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében. Ez segít felvenni a harcot a szorongás negatív hatásaival szemben, valószínűleg ezért kívánjuk annyira a szénhidrátdús ételeket, ha stresszesek vagyunk. Válasszunk egészséges forrásokat: a zabkása rostban gazdag, így a szervezetünk lassan, fokozatosan fogja feldolgozni. Ily módon meghosszabbíthatjuk a szerotoninszint emelkedését, kevesebbel is tovább érezzük magunkat jóllakottnak, sőt még a vércukorszintünk felől is nyugodtak lehetünk.

Lazac

Egy közelmúltbeli kutatás kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek visszafordítani a stressz tüneteit a szerotoninszint növelésével, továbbá az omega-3-ban gazdag étrend gátolhatja a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) termelődését.

Dió

Kimutatták, hogy a dió segíthet a vérnyomás csökkentésében, amely létfontosságú azoknál, akiknek a szíve a magas adrenalin szint miatt már amúgy is a maximumon dolgozik. Mivel több kutatás is alátámasztotta a dió egészségvédő hatását, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) már kifejezetten ajánlja napi két deka fogyasztását.

Napraforgómag

Kiváló folsavforrás, mely segít az örömérzetet kiváltó agyi vegyület, a dopamin termelésében.

Spenót

A főként leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnézium révén javul a szervezet stresszre adott reakciója.

Kékáfonya

A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.

(Forrás: Nyolc stresszűző étel)