Építsünk szimpátia hidat

Könnyű mindenkivel jól kijönni, és közkedveltnek lenni. A kulcsszó: szimpátia híd. Egy kis erőfeszítéssel biztosíthatja a tartós pozitív benyomást. A siker receptje tíz egyszerű szabály. Határozza el, hogy minden nap alkalmazza a tíz szabály valamelyikét, s az eredmény nem várat majd magára. A befektetett energia kevés, de a kapcsolataira gyakorolt pozitív hatás hatalmas.

1. Mosolyogjon

A mosoly egyből hidat ver mások felé. Ne keverje azonban össze a mosolyt a vigyorgással. A különbség jól felismerhető. A mosoly őszinte – örül, hogy láthatja a másikat.

2. Ügyeljen a szemkontaktusra

A jó szemkontaktussal érdeklődést fejez ki. Ráadásul a tekintet gyakran gyorsan elárulja a szimpátiát és antipátiát. Ha elnéz a beszélgetőpartnere mellett, arrogánsnak és elutasítónak tűnik. Ha bámulja, azzal kellemetlen érzést kelt benne, ha nincs szemkontaktus, azt a másik fél félénkségnek vagy akár udvariatlanságnak érzékeli.

3. Ne rohanjon

Ha találkozik valakivel, szánjon időt egy rövid kis beszélgetésre. Igy azt sugallja a másiknak, hogy fontos az Ön számára. Legtöbbször elég a hogy léte felől való érdeklődés, esetleg egy barátságos szóval vagy egy kis humorral megtoldva.

4. Legyen figyelmes hallgató

Figyelmesen hallgatni művészet, amire nem sok ember képes. Annál szimpatikusabb, ha megteszi. A figyelmes hallgatás azt jelenti, hogy a másikra koncentrál, megpróbálja megérteni a gondolatait.

5. Kérdezzen

A kérdésekkel érdeklődését fejezi ki – és ezzel örömet szerez a másik embernek. Legyen azonban óvatos a MIÉRT kérdéssel. Ha túl gyakran kérdezi, beszélgetőtársa úgy érezheti, hogy ki akarja faggatni.

6. Ne szakítsa félbe

A félbeszakítás udvariatlan, főleg ha csak végszavakra vár, hogy nekikezdjen és részletesen mesélni kezdjen önmagáról. Ezzel azt sugározza a másik felé, hogy nem érdekli, amit ő mesél.

7. Szólítsa nevén beszélgetőtársát

Örömet szerez a másik embernek, ha megjegyzi a nevét, és használja is. A legtöbb ember ezt a figyelem jelének tekinti.

8. Jegyezze meg a részleteket

Ha egy ismerőse mesél Önnek valamit, térjen vissza a témára néhány nap múlva. Ezzel azt az érzést kelti a másikban, hogy fontos az Ön számára az, amit elmesélt.

9. Fejezze ki dicséretét és elismerését

Dicsérjen mindig, amikor csak lehetősége nyílik rá – lehetőség pedig bőven akad. Csak figyeljen oda. Nem szükséges mindig hatalmas teljesítménynek lennie. Pont az apróságok észrevétele és dicsére az, amiért különösen hálásak az emberek. Sajnos nem csak a munkahelyen, de a magánéletben is gyakran csak szórványos a dicséret. Változtasson ezen!

10. Hagyja meg a másiknak a saját véleményét

Ha valaki másképp vélekedik egy dologról, mint Ön, fogadja el. Mindenkinek joga van a saját véleményére, bármilyen hibásnak, értelmetlennek vagy furcsának tűnik is az az Ön szemében.

(Forrás: So bauen Sie echte Sympathiebrücken, németből fordította: Harrach Orsolya)