Magánéleti coaching – kérdés, válasz, megoldás

Legújabb tanácsadónk magánéleti coach. Mit takar ez az egyre divatosabb módszer, mennyire hatékony és ismert Magyarországon? Kinek érdemes coach-hoz fordulnia – kérdeztük Kovács Ildikót.

– Egyre több helyen találkozhatunk a coaching kifejezéssel. „leplezzük le”, mit is jelent a coaching valójában, hogyan fordítanánk le magyarra ezt a kifejezést?

– A magánéleti coaching a boldog és kiegyensúlyozott élet alappillére. A coaching személyre szabott, fejlesztő beszélgetés sorozat, egy új módszer, mely fejleszti önismeretünket, segít elérni kitűzött céljainkat. A coach nem más, mint személyi edző (lelki edző), a coaching pedig egy felkészítő folyamat (edzés). A tökéletes magyar kifejezést még nem sikerült megtalálnunk, több mint valószínű, hogy coachingként fog elterjedni a köztudatban.

– Milyen élethelyzetben érdemes kipróbálni a coachingot? Milyen problémák megoldásában nyújt segítséget?

A problémák listája, amelyek megoldásában segíthet a coaching, meglehetősen hosszú. A teljesség igénye nélkül említek néhányat:

  • munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében
  • karriertervezéssel, pályaválasztással kapcsolatos nehézségek
  • munkahelyi beilleszkedéssel, önérvényesítéssel összefüggő problémák
  • párkapcsolati problémák feltérképezésében: párválasztási nehézségek, családi konfliktusok, szülő-gyerek kapcsolat
  • vezetői munkakörből adódó nehézségek megoldásában: időgazdálkodás, delegálás, női vezetők sajátosságai
  • célkitűzések, életcélok megvalósításában.

Segíthet tehát minden olyan probléma megoldásában, mely rányomja a bélyegét a magánéletünkre. Amikor azt mondjuk magunknak: „Valami nincs rendben.” „Most nem vagyok önmagam, én sokkal többre vagyok képes.” „Boldog, elégedett életet szeretnék élni. Szeretném megvalósítani az álmaimat, és szükségem van egy elfogulatlan külső szakértőre, aki segít elérni a céljaimat.”
Ha ezek a gondolatok kavarognak bennünk, akkor érdemes leülnünk beszélgetni egy coach-csal és elkezdeni egy coaching folyamatot.

Segítség a kiegyensúlyozott, boldog élethez– Mitől hatékony ez módszer?

– Hatékonysága a fejlesztésben rejlik, mivel itt nem kész megoldásokat kap az ügyfél, hanem kérdéseket problémáival kapcsolatban, mely kérdések megválaszolásával kerül közelebb a megoldáshoz. A coaching folyamat során a coach számtalan eszközt használ, teszteket, kommunikációs technikákat. Ezek az eszközök coachonként eltérnek. Minél szélesebb egy coach eszköztára, annál hatékonyabban tudja ügyfélét támogatni célja elérésében.

– Mit üzenne az olvasóknak a coachinggal kapcsolatban?

– A coachingról hosszan lehet beszélgetni, eredményességéről, az elért sikerekről, a résztvevő emberek sikertörténeteiről. Mégis azt mondom, próbálják ki, és Önök meséljenek inkább róla. Merjenek ehhez az új fejlesztő módszerhez nyúlni, és saját maguk tapasztalják meg hatékonyságát.
Zárásképpen Sir Edmund Hillary kérdését szeretném feltenni az olvasóknak:
„Mikor tettél utoljára valamit először?”

Személyes kérdéseiket feltehetik tanácsadónknak:
Kovács Ildikó
magánéleti coach
Tanácsadás