Táplálkozás Slow Food módon

A Slow Food a Fast Food ellentéte. Két tendencia két teljesen különböző motívummal és ötlettel. A Slow Food nem egyszerűen azt jelenti, lassú étel (lassan készülő étel). A Slow Food mozgalom mögött sokkal több áll. A táplálák minden szempontjára  vonatkozó gészséges és tudatos mozgalom, amely mára egész Európában nagy tetszésnek örvend.

A Slow Food mozgalom

A Slow Food ötlete Olaszországból származik. Eredetileg a világszerte elterjedt Fast Food ellenmozgalmaként jött létre azzal a céllal, hogy megőrizzék a regionális élelmiszereket és helyi recepteket. A Slow Food mozgalmat Carlo Petrini alapította 1986-ban, egy gyorséttermi lánc megnyitása alkalmából, közvetlenül a római Spanyol lépcső mellett. A Slow Food az egészséges táplálkozás és a regionális élelmiszerek tudatos élvezetét szolgálja. A Slow Food hangsúlyt helyez a táplálkozásban a jó ízlek szerepére.

A Slow Food előnyei

Az egészséges táplálkozás nemcsak a testnek és a léleknek jó, pozitívan hat az emésztésre és a bélrendszerre is. A szervezet tudatosabban érzékeli az éhséget és a jóllakottságot. Éles ellentétben áll a Fast Food filozófiájával, amely étkezésnél az éhség gyors csillapítására helyezi a hangsúlyt, és ennek következtében sok kalóriát visz a szervezetbe. Az élvezet, mint olyan, a táplálkozásnak ebben a formájában öntudatlanul a háttérben marad. A Fast Food módra történő táplálkozás testre és egészségre gyakorolt hatása ráadásul még csak nem is becsülhető meg. A Slow Food elképzelésnél az élvezet és az íz van előtérben. A természetes és eredeti módon gyártott élelmiszer az alapja a Slow Food filozófia szerinti táplálkozásnak. Ennek további előnyei vannak: a regionális gyártókat és azok gyártásmódját indirekt módon támogatja az állam. A nagyüzemi állattartást és a géntechnológiát ezzel szemben mellőzi. A biotermékek a tipikus regionális előkészítéssel kombinálva ízbeli sokszínűséget adnak, melyek tudatos élvezete a napi étrenddel válik lehetségessé.

A Slow Food otthon kezdődik

Egy kis, ám mégis döntő hozzájárulás már otthon, a balkonon vagy saját kertben is lehetséges. Rendezzük be saját Slow Food termesztőhelyünket a kertben, és ültessen különböző zöldségeket, például répát, salátát, borsót, burgonyát, cukkínit stb. Paradicsomot és a legkülönbözőbb gyógyfüveket edényben az erkélyen, vagy az ablakpárkányon is nevelhetünk. Különösen a gyerekek számára elengedhetetlen a tudatos, jó minőségű táplálkozás. A gyerekeknek kezdettől fogva meg kell tanulniuk a paradicsom és paprika közti különbséget, és fel kell ismerniük azokat. Bevásárlásnál figyeljünk a bevásárló kocsiba kerülő élelmiszerek minőségére. A piac évszaktól függően a regionális és helyi termékek széles választékát kínálja.

Slow Food Európában

A Slow Food mozgalom már rég elterjedt Olaszországon kívül is. Ezt bizonyítja a számos rendezvény és vásár. Különösen Németország jár ebben élen. 2007 óta minden évben megrendezik Stuttgartban a Slow Food vásárt. Időközben már a nagy, jelentős vásároknak is, mint a Berlinben megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Hét és a hamburgi „Internorga”-vásár, állandó része a Slow Food. A Slow Food Szövetség világszerte azzal a a céllal alakult, hogy tartósan megőrizze az ízek sokszínűségét.

(Forrás: Ernährung à la Slow Food, németből fordította: Koncz László)