Kapuzárási pánik 30 után?

A munka és a magánélet gondjainak hatására egyre több harmincas évei közepén járó ember számára kezdődik el életének legboldogtalanabb évtizede – derült ki egy új kutatásból. A problémát a magány érzése és a stressz váltja ki leggyakrabban.  

A megkérdezettek közül a 35-44 éves korcsoportba tartozók mondták ki leggyakrabban, hogy magányosak és boldogtalanok. A felmérés emellett azt is feltárta: az elfoglalt szülők gyakran használják az internetes közösségi oldalakat arra, hogy kapcsolatot tartsanak gyermekeikkel. A kutatást végző Relate párkapcsolati tanácsadó jótékonysági szervezet szerint „valódi kapuzárási pánikról” van szó. A 2000 megkérdezett közül a 35-44 év közötti férfiak és nők 21 százaléka vallotta azt, hogy igen gyakran magányosnak érzi magát, hasonló arányban hangzott el az is, hogy elégedetlenek a munkahelyi vagy otthoni kapcsolataikkal és ennek hatására lehangoltnak érzik magukat. Körülbelül ennyien vélték úgy, hogy közelebb érzik magukhoz barátaikat, mint a családjukat, és a megkérdezettek negyede szeretné, ha több ideje jutna a családjára.

Stresszes élet

„Hagyományosan kapuzárási pánikon a negyvenes évek végét, az ötvenes évek elejét szoktuk érteni, de a felmérésből kiderült, hogy hamarabb kerülnek ebbe az életszakaszba az emberek, mint gondoltuk”, magyarázta Claire Tyler, a szervezet vezetője. „Nem véletlen, hogy ebből a korosztályból kerül ki a hozzánk fordulók nagy része.”

Cary Cooper professzor, a Lancaster Egyetem munkahelyi stresszel foglalkozó kutatója szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a dolgok csak rosszabbá válhatnak, mivel kevesebb alkalmazottnak kell elvégeznie ugyanazt a munkamennyiséget. „Nagy-Britanniában a leghosszabb a (hivatalos) munkaidő egész Európában, a rengeteg túlóra pedig nem tesz jót az egészségnek”, mondta el a professzor. „Becslések szerint a brit egészségügy évente 28 milliárd fontot költ a munkahely okozta pszichés problémák kezelésére, ez pedig világosan mutatja a probléma súlyát.”

A felmérésből kiderült, hogy a 35-44 évesek 28 százaléka mondott már fel amiatt munkahelyen, mert sehogyan sem tudott kijönni valamelyik kollégájával. És míg a legtöbb ember pozitív hangnemben beszélt partnerével való kapcsolatáról, minden ötödik ember aggódott a gazdasági helyzet miatt. A rengeteg túlóra, a viták, a házimunka nem megfelelő elosztása és a nem kielégítő nemi élet mind a férfiak, mind a nők számára a legfőbb problémaforrásokat jelentették.

Dr. Jane McCartney pszichológus szerint az eredményeket némileg torzíthatja az a tény, hogy a 35-44 évesek őszintébben beszélnek a depresszióról és a magányról, mint az idősebbek. „Valamennyi igazságtartalma azonban mégis van az eredményeknek – a legtöbb ilyen korú embertől túl sokat várnak el mind a munkában, mind a családi életben” , tette hozzá a pszichológusnő.

Forrás: Kapuzárási pánik: már a 30-as éveidben rád törhet!