Idő megtakarítás? Ne ezen a téren!

„Hat óra alvásnak tulajdonképpen elégnek kell lennie!” „Egy szendvics tökéletesen megteszi ebédre!” „Rendszeres sport? A mostani élethelyzetemben teljesen megvalósíthatatlan!” Egyre több ember próbál időt megtakarítani az olyan alapszükségletek terén, mint az alvás, étkezés és egészség.

Ez azonban megbosszulja magát. Amit kipihenten gyorsan elintéznénk, egy örökkévalóságig eltart, ha kialvatlanul látunk hozzá. A megkurtított ebédidő miatt később többször is felkeressük az édességautomatát. Az időzített bombaként jelentkező egészségügyi problémák miatt egyik napról a másikra mindent félbe kell hagynunk.

Ne tekintsük az alapvető igényeinket időpazarlásnak, biztosítsuk inkább a jogaikat.

Jegyezzük fel, mire van szükségünk

Ha már nem emlékszünk rá, kísérletezzük ki ismét, hány órányi alvás után érezzük kipihenve magunkat. Figyeljük meg, mi a különbség, ha egy nap rendszeresen étkezünk és teljes értékű ételeket fogyasztunk, vagy nem; mozgással vagy anélkül. Hogy érezzük magunkat napközben és este? Mennyit sikerült elintézni a tervezett tennivalók közül?

Gondolkodjunk másképp

A „teljes stresszben” élés sok ember számára teljesítőképességük bizonyítéka – mások felé, de egyben saját maguk felé is. Szálljunk ki a „Soha nem jutok éjjel 1 előtt ágyba!” versenyből. Legyünk inkább büszkék rá, ha a stresszes időszakokban is sikerül eleget aludnunk, nyugodtan ennünk, esténként még mozognunk egy kicsit.

Tervezzünk

Írjuk be határidőnaplónkba az alvásra, egészséges evésre és mozgásra szánt időt. Ez segít az átállásban, főleg olyankor, amikor az életünk a sok határidő vagy utazások miatt rendszertelen. Tervezzünk be elegendő rátartási időt. Például ha 11-kor aludni akarunk, már 10 órakor kapcsoljuk ki a számítógépet. Ne csak akkor foglalkozzunk az evés gondolatával, amikor már éhesek vagyunk, jegyezzük be a naptárunk mikor (és mit) fogunk vásárolni és főzni.

Apró változtatások csak, hatásukra mégis látványosan javulhat az életminőségünk. Csak elhatározás és kitartás kérdése.

(Forrás: Zeit sparen: Bitte nicht hier! Németből fordította: Harrach Orsolya)