A média lassítja a fejlődést? (1.)

Mindegy, hogy mennyire aktív gyermekünk, mennyit mozog a TV vagy a számítógép képernyője előtt töltött idő pszichés problémákat okozhat. Szinte nincs az a mozgás-mennyiség, ami ellensúlyozni tudja ezt.  Ráadásul a túl korai médiafogyasztás a gyermekek szellemi-mentális fejlődését, nyelvi készségeit is hátráltatja a kutatások szerint.

A mozgás a pszichés károkat nem mindig ellensúlyozza

Gyermekünk szellemi-lelki állapotát jelentősen befolyásolja az, hogy mennyi időt tölt ülve, de az is, hogy ez alatt milyen minőségben tölti el a pihenő idejét. A TV és a számítógép képernyője előtt töltött időt – újabb kutatások szerint nem ellensúlyozza a mozgás. A Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című szaklap novemberi számában megjelent cikkben közölték a legújabb kutatási eredményeket. Azt már korábbi kutatások is felfedték, hogy a képernyő előtt töltött idő pszichésen rossz hatással van, míg a mozgás pszichésen hasznos, azt azonban még nem derítették ki, mennyire hatástalanítják egymást. A brit University of Bristol táplálkozás- is egészségtudományi intézetének professzora, Angie Page, a tanulmány egyik szerzője szerint ez még nem teljesen tisztázott ma sem.

A minőség számít

A kutatók több mint ezer 10-11 éves brit gyereket kérdeztek arról, mennyi időt töltenek képernyő előtt. A gyerekeknek egy sebességmérőt kellett a derekukra kötve viselni egy hétig, hogy ténylegesen lemérjék, mennyit és hogyan mozognak, milyen a mozgásban és az ülve töltött idő aránya a nap folyamán. A résztvevőkkel kérdőíveket is kitöltettek. A kérdésekre adott válaszok alapján érzelmi problémákra, szociális viselkedésre, viselkedési problémákra és hiperaktivitásra utaló jeleket vizsgáltak. Az eredmények megmutatták a gyerekek esetleges érzelmi és viselkedési zavarait, a pontszámok alapján. A vizsgálatokból kiderült, hogy kortól, nemtől, szociális és gazdasági háttértől, pubertástól függetlenül, ha több mint két órát töltöttek a képernyő előtt – TV vagy számítógép – több pszichés problémával küzdöttek. Azok a gyerekek, akik több, mint 2 órát töltenek tévézéssel, számítógépezéssel, 60 százalékkal több pszichés zavarral küzdenek, mint a nem tévéző társaik. Ha a fizikai aktivitást is mellőzték, akkor az érték 70 százalékra nőtt és, ha számítógépet és TV-t is használtak, akkor 81 százalékra nőtt az esélye a pszichés betegségnek.

Ezen túl – végre – az is kiderült, hogy a mozgás mennyiben képes ellensúlyozni a képernyő előtt töltött időt. Más ülve végzett tevékenységek, mint a leckeírás vagy olvasás nem befolyásolták negatívan a gyermekek pszichés állapotát és az összes ülve töltött idő sem, amennyiben nem a képernyő előtt ült a gyerek. Tehát az ülő és mozgó életmód ebben az esetben csak a fizikai egészségre volt hatással. Amennyiben az ülő életmód elektronikus médiával párosult, mentálisan is negatív hatással járt. Nem elég tehát, ha a gyermeket a szülők időnként kirándulni viszik, vagy elmennek vele focizni – ne hagyják, hogy a képernyő előtt üljön, akkor se, amikor otthon van.

Kevés mozgás és túl sok média

Ma a 6-17 éves gyerekek többsége alig több, vagy néha kevesebb, mint napi 20-30 perc intenzív mozgást végez és egyre többet ül a TV vagy a számítógép előtt. Ma az USA-ban és más fejlett országokban, de már hazánkban is, szinte minden háztartásban van legalább egy vagy több TV és/vagy számítógép. Mint azt a felmérések eredményei is mutatják, egy bizonyos ponton túl már a mozgás sem képes ellensúlyozni a média pszichés hatásait. Eddig számos cikk szólt a mozgás antidepresszáns és más jótékony pszichés hatásáról és arról is, minél korábban kezd valaki intenzíves sportolni, annál tovább tart a hosszú távú hatása fizikailag és lelkileg is. Arról is esett már gyakran szó, hogy a média gyakran negatívan hat, főként a gyerekekre. Összehasonlítva több ország média-fogyasztási szokásaira vonatkozó felméréseinek az eredményeit, nem csoda, hogy a mai gyerekek közül olyan sokan szednek antidepresszáns és szorongást oldó gyógyszereket.

  • Egy átlag amerikai közel napi 5 órát nézi a TV-t
  • Több, mint az amerikai gyerekek felének saját tévéje van a szobájában – egy tanulmány szerint 70 százalékuknak
  • Azok közül a felnőttek közül, akiknek a hálószobájában is van TV több mint kétszer annyian néznek napi 5 óránál többet is, mint azok, akiknek csak a nappaliban van egy tévéjük
  • Az amerikai, 2 év alatti csecsemők 90 százaléka néz rendszeresen TV-t, videót és DVD-t
  • A 3 hónap alatti csecsemők 40 százaléka néz rendszeresen TV-t, videót és DVD-t
  • Egy 2007-ben, 2 államban élő családok körében készült felmérés szerint a 3 hónap alatti csecsemők kevesebb, mint napi egy órát néztek TV-t és ez napi 90 percre nőtt mire elérték a totyogós kort.

A média gátolja a csecsemők nyelvi fejlődését

A televíziós és digitális média műsorokat egyre fiatalabb korban kezdik el nézni a gyerekek. Sajnos, ez a nyelvi fejlődésben is hátráltatja a gyerekeket a közhiedelemmel ellentétben. Eric Sigman brit pszichológus szerint a túl korai média és számítógép-használat rendkívüli módon hátráltatja a gyerekek beszéd- és nyelvi fejlődését. Egy 2008-ban írt tanulmányában leírta, hogy minden egyes média előtt töltött óra 16 hónapos korig átlagosan 6-8 szóval kevesebbet jelent, mintha nem néznének médiát. A műsorok gyártói azt állítják, hogy a programok fejlesztik a gyerek nyelvi készségeit és felfogási képességét, de a felmérések szerint ennek éppen az ellenkezője igaz. Minél többet nézik a műsorokat, annál rombolóbb a hatás. Tehát, ha a Baby Einstein játékkal akarjuk tanítani gyermekünket, amint képes lenyomni a billentyűt, abban a reményben, hogy felgyorsítjuk a fejlődését, lehet, hogy inkább ártunk neki.

TV a gyerekszobába nem való

A gyerekszobában elhelyezett tévé nem épp a legbölcsebb szülői döntés. Nem csak pszichésen, fizikálisan is igen sok problémát okozhat gyermekünknek az elektronikus média jelenléte. Ronthat az iskolai teljesítményen, alvási problémákat, túlsúlyt okozhat, hajlamosabbá tesz a dohányzásra és az egészségtelen ételek fogyasztásra. Dr. Mercola, az ismert amerikai orvos-szakíró szerint a tévézésnek 15 lehetséges mellékhatása van: elhízás, lassabb/nehezebb gyógyulás, szívproblémák, lelassult anyagcsere, látáskárosodás, Alzheimer-kór, figyelem csökkenése, hormonzavar, rák, korai pubertás, autizmus, alvási problémák, megnövekedett étvágy, agyi fejlődés lelassulása, diabétesz.

(Folytatjuk)

(Forrás: Exercise Doesn’t Make Up For Kids’ Screen Time, Children’s Screen Viewing is Related to Psychological Difficulties Irrespective of Physical Activity, angolból fordította G.Á.)