A gyereknek elemi igénye van a mesére

Azt mondják, hogy a gyerekek 9-10 éves korukig a mesék világában élnek, de aztán elindul a pubertáskori változás, és elfordulnak a meséktől. Van-e valami, ami mégiscsak megmarad és átmentődik? Igen, ezért sem mindegy, milyen mesét és honnan kap a gyerek.

Gyerekkori elhízás – riadó! (2.)

Számos könyvet adtak már ki az elmúlt 25 évben a gyermekgondozásról. A szülők bizonyára mindent megtesznek, hogy egészséges fiatalokat neveljenek. Miért van mégis tele az ország több ezer rendelője náthás, kimerült, allergiás, lázas, leromlott egészségi állapotú, vérszegény, szemüveges, pattanásos, túl sovány és kövér gyerekkel? És mennyiben felelős a szülő mindezért? Tanácsadónkat, Csörnyei Idát kérdeztük a témáról.

7 végzetes pénzügyi nevelési hiba

Ön mire fordítaná pénzét, ha váratlanul nagyobb összeghez jutna? És mit tanít gyermekének? Tudta, hogy a gyermekek jövője sokban függ attól is, hogyan állnak a szülők a pénzügyi nevelés kérdéséhez? A pénzről való gondolkodásmódok és hiedelmek határozzák meg azt, hogy az egyes embereknek lesz-e pénzük az életükben vagy sem és bármilyen hihetetlen, és leginkább 6-14 éves korban, de legkésőbb 21 éves korig dől el.

A média lassítja a fejlődést? (2.)

A képernyőre meredő gyermeket nem csak az agresszív és szexuális tartalmú műsoroktól kell védeni. Az elektronikus média mentálisan is „átprogramozza” a gyerekeket és az agy kémiáját is megváltoztatja újabb kutatások szerint. Pszichés problémák és fejlődési zavarok okozója a lehet a túl korai és túl sok tévézés gyerekkorban.

A média lassítja a fejlődést? (1.)

Mindegy, hogy mennyire aktív gyermekünk, mennyit mozog a TV vagy a számítógép képernyője előtt töltött idő pszichés problémákat okozhat. Szinte nincs az a mozgás-mennyiség, ami ellensúlyozni tudja ezt.  Ráadásul a túl korai médiafogyasztás a gyermekek szellemi-mentális fejlődését, nyelvi készségeit is hátráltatja a kutatások szerint.

Biopelenka – a baba egészségéért

Bár első hallásra furcsának tűnhet, de pelenkát cserélni ma már környezettudatosan és egészségesen is lehet. A 100 százalékig lebomló ökopelenkák és a mosható pelenkák egyre népszerűbbek a kisgyerekes anyák körében, ráadásul sokkal inkább bőrbarát anyagból készülnek, és éppolyan egyszerű ma már használni, mint más eldobható pelusokat.

Hisztis a gyerekem, mit tegyek?

A gyerek nyafog. Akar valamit (más esetben bármit akar, de azt nem, amit tőle kérnek a szülei). Nem kér, nem partner, hanem követel. Nem kapja meg. Erre csapkod, sír, és nem kapja meg. Erre zokog és ledobja, ami a keze ügyébe kerül. És nem kapja meg. Erre földhöz veri magát, dobog a lábával, kezével, és kiabál, vagyis hisztizik. De hogyan reagáljon erre helyesen a szülő?

Az óvodás gyermeknek is van munkaideje

Az iskolával együtt az óvodák is újra megnyitottak, és bár nem kötelező, de mégis sok szülő kénytelen beíratni gyermekét az óvodába. De vajon milyen hatással van gyermekeinkre, lelki és fizikai fejlődésükre az óvodai nevelés? Mit gondol a pszichológus a jelenlegi óvodai helyzetről?

Pofonok földje

A fejlett országokban a fiúk körülbelül 5, és a lányok 10 százaléka lesz szexuális erőszak áldozata – áll az ENSZ gyermekek jogait képviselő szervezetének, a UNICEF-nek legfrissebb jelentésében. Ezen kívül a családon belüli – és kívüli – erőszak és bántalmazás a mai napig problémát jelent a világ legtöbb országában. Hazánkban is aláírásgyűjtés indult a megfelelő törvényért, de vajon elég-e mindez, hogy felszámoljuk az erőszakot?

Kutyaharapás és kutyalélektan

Az állatok felelősségre, gondoskodásra tanítják a gyermekeket, sok örömet és szeretetet adnak az egész családnak. Azért, hogy jobban megérthessük, mi válthatja ki a kutyában a harapási reakciót és felkészülhessünk annak elkerülésére, érdemes egy kicsit jobban elmerülnünk a kutyalélektanban.