Biopelenka – a baba egészségéért

Bár első hallásra furcsának tűnhet, de pelenkát cserélni ma már környezettudatosan és egészségesen is lehet. A 100 százalékig lebomló ökopelenkák és a mosható pelenkák egyre népszerűbbek a kisgyerekes anyák körében, ráadásul sokkal inkább bőrbarát anyagból készülnek, és éppolyan egyszerű ma már használni, mint más eldobható pelusokat.

Miért ne lehetne egy anyuka még pelenkacserélés közben is öko? Szobatisztaság előtt egy kisbaba átlagosan napi 4-6 pelenkát használ el, amivel összesen 1 tonna hulladékot termel. A hagyományos pelenkák ugyanis nem bomlanak le, így szennyezik a környezetet. Szerencsére ma már egyre több anyuka ismeri a környezettudatos megoldást: a bio- és a mosható pelenkákat.

Eldobható, lebomló pelenka

Aki nem szeretne minden nap pelenkát mosni, mégis ügyelne a környezetre, annak a legjobb választás az eldobható biopelenka, amely ma már a legtöbb bioboltban kapható. Ezek a pelusok újrahasznosítható anyagból készülnek, dermatológiailag tesztelt, bőrbarát termékek. A felszívóképes belsőrész 100 százalékban klórmentes, tehát nem bántja a baba popsiját, külső borítása pedig 100 százalékban lebomló és légáteresztő. Ezeknek a pelusoknak már a csomagolásával sem kell bíbelődni, hiszen kukoricakeményítőből készült, így pár hét alatt lebomlik. Az úgynevezett öko-pelenkák nem tartalmaznak vegyszereket vagy mesterséges illatanyagokat, antioxidánsokat, így nem okoznak allergiás reakciókat és kiütéseket sem. Nem kell megijedni: a biopelenkák többsége világosbarna színű, mert a gyártás során nem fehérítették ki őket klórral.

Mosható pelenka

A mosható pelenkáról legtöbbünknek a régi textilpelenkák, az erős fertőtlenítőszag és a hatalmas főzőlábasok jutnak eszünkbe. Pedig nemcsak az eldobható pelusok, hanem a textilpelenkák is hatalmas változáson mentek keresztül az utóbbi években. Aki mosható pelenkát használ úgy tartja, hogy a kisbaba popsija jobban szellőzik és semmilyen irritáció nem éri a bőrét. Mindemellett nem termel vele hulladékot, egyszerű a használata, nem kell kifőzni, vasalni és fertőtleníteni, és olyan természetes anyagokból áll, mint a pamut, a bambusz, a kender vagy a gyapjú. Ma már rendkívül sok fazonban és eltérő mintában lehet kapni őket, így nemcsak kényelmesek, hanem esztétikusak is.

A mosható pelenkák több rétegből állnak, ezek mind külön funkciót látnak el. A külső pelenka a nedvesség kiszivárgását akadályozza meg, a belső felszívja a nedvességet, a papír pelenkabetét pedig felfogja a szennyeződést és szárazon tartja a popsit. A mosható pelusoknak két fajtája van: az egyikben külön van a belső, nedvszívó réteg és a vízzáró, külső réteg. A másik fajtánál ez a két réteg egybe van dolgozva – ezek hasonlítanak a legjobban az eldobható pelenkákra.

A mosható pelenka nemcsak a környezet szempontjából kímélő, hanem az anya szempontjából is, hiszen akár a baba más holmijával együtt is kimoshatók egyszerűen mosógépben, még vasalni sem kell. A nadrágpelenkák tépőzárral vagy patenttal záródnak, így használatuk is nagyon egyszerű.

Érdekesség

  • Nemcsak a pelusból választhatunk biot, hanem már a kisbabaruhák közül is. A bio babaruhák vegytiszta biopamutból készülnek, varrásukhoz természetes cérnát használnak.
  • A bio bébiételek nem tartalmaznak konyhasót, kristálycukrot, mesterséges aromákat és génkezelt adalékokat.

(Forrás: Für die Kinder von Weiterdenkenden, németből fordította T. B.)