Tanuljunk inni a sivatagi népektől

Gyakran halljuk, hogy trópusi hőmérsékleten sokkal többet kell inni. Ráadásul erre mindenekelőtt a meleg tea és a szobahőmérsékletű ásványvíz alkalmas, bár ezt bizony nem tartjuk a kulináris élvezetek csúcsának.

Ennek ellenére: a sivatag hőségszakértőitől elleshetünk valamit, ugyanis nem a hideg hűt bennünket legjobban. Ellenkezőleg, a hideg ital hőtermelésre készteti a szervezetet.

Ha Magyarország trópusi forróságtól szenved, az orvosoknak sok embert vérkeringési problémákkal kell kezelnie. 30 fok feletti meleg esetén a szervezetnek nagyfokú izzadással kell a párolgás okozta hőcsökkenést elérnie. Aki nem pótolja időben a folyadék,- és vele együtt az ásványisó veszteséget, vérkeringési problémái lehetnek. Itt mindenekelőtt a nők érintettek, akiknek vérnyomása átlagosan alacsonyabb.

A jéghideget élvezni – nyáron inkább ne

A jéghideg italok nem segítenek, mivel azok a test hőtermeléséhez vezetnek, ami ismét csak a fokozott izzadással jár. Nem alkalmasak az alkoholos italok, koffeintartalmú tea, kávé és az energiaitalok sem. A kávé és a fekete tea nem szomjúságoldók, hanem élvezeti szerek. Növelik a pulzusszámot, és a koffein révén fokozottan izzadságtermelők. Az alkohol is terheli a vérkeringést és az anyagcserét. A cukortartalmú italok, mint a kóla vagy limonádé nem szomjúságoltó, hanem lazító italok. Ezen túlmenően a literenkénti 400-600 kcal kalóriatartalom nem segíti elő a kemény húsú tengerparti alkatot.

20100512-innikell2Mint a beduinok

A sivatagi népektől megtanulhatjuk, hogy a meleg italok, például a gyümölcstea, amely fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, kevésbé ösztönzik az izzadságtermelést, mint a jéghideg italok. Aki édesen szereti, használjon kalóriamentes édesítő szert. A szobahőmérsékletű ásványvíz is alkalmas, ha legalább 200 milligramm nátriumot és 50 milligramm magnéziumot tartalmaz. Az ivóvíz ezzel szemben ásványi anyagokban relatív szegény.

Az izzadsággal járó sóveszteség pótlására hasznos naponta egyszer-kétszer egy csipetnyi sót tenni a teába, vagy a gyümölcsre, ill. a salátára. Aki fluortartalmú jódos sót használ, segíti a pajzsmirigy, a csontok, fogak és véredények épen tartását.

Különösen hosszú autóutaknál kell óvatosnak lennünk. Tartsunk legalább 2 óránként pihenőt, és igyunk legalább két és fél deci gyümölcsteát vagy ásványvizet. Különben a hosszú út a test kiszáradását eredményezheti, és legrosszabb esetben trombózis is felléphet.

(Forrás: Beim Trinken von den Wüstenvölkern lernen, németből fordította: Koncz László)