Power Plate – 30 perc a jó formáért

Ki ne szeretne szálkás, karcsú izomzatot, mindössze harminc perces edzésekkel? Amerikában és Nyugat-Európában már régóta népszerű edzésforma a Power Plate, olyan sztárok űzik, mint Madonna, Sting vagy Gwyneth Paltrow. Ezt az új vibrációs tréninget ma már nálunk is egyre többen ismerik és szeretik. Nem is csoda, hiszen amellett, hogy az edzés a test minden izmát átmozgatja, mindössze harminc percig tart. Ezt pedig még a legelfoglaltabb emberek is be tudják illeszteni zsúfolt hétköznapjaikba.

Honnan ered?

Bármilyen hihetetlen is, de a Power Plate technológia alapjait még a hatvanas években használták az orosz űrhajósok, ezzel ellensúlyozták ugyanis a súlytalanság hatásait. Évekkel később a holland olimpiai csapat edzője, Guus van der Meer látta meg a lehetőséget ebben a módszerben, amit tovább is fejlesztett – így született meg 2000-ben az első Power Plate berendezés.

A népszerűség titka

A Power Plate edzés nemcsak azért olyan népszerű, mert hihetetlenül rövid idő alatt látható változást eredményez, hanem azért is, mert amellett, hogy végigdolgozza a test összes izmát, teljes testmasszázst és relaxálást is végez. Ráadásul egy edzés mindössze harminc percig tart, így többé nem élhetünk azzal a kifogással, hogy nem érünk rá mozogni.

Az edzés alapja a gyorsulás, ezért hívják vibrációs vagy gyorsulásos tréningnek. Miközben állunk, ülünk vagy fekszünk a vibrációs padon, a testünket reflexek érik és tudat nélkül izomerőt alkalmazunk. Ez a háromdimenziós vibráció intenzív izom-összehúzódásokat idéz elő és akár testünk tömegének ötszörösével is hathat az izmokra.

Egy tréning három részből áll: az erősító szakaszból, a nyújtó gyakorlatokból és masszázsból. A Power Plate ugyanis nem egy egyszerű fitnesz gép, hanem sokkal több annál. Nem csak végigdolgozza a test összes izmát, hanem teljes testmasszázst és relaxálást is végez. Így egy kiadós, fél órás edzés után nem lestrapálva érezzük magunkat, hanem éppen ellenkezőleg, tele energiával.

Az edzés előnyei

Amellett, hogy rövid idő után már látható testünkön a változás, az edzéseknek további előnyei is vannak. Javul az egyensúlyérzék és a flexibilitás, erősebbé és tónusosabbá válnak az izmok, jobb lesz a vérkeringés, a nyirokkeringés és pozitív hatása van a csontsűrűségre, a stresszhormonokra, a méregtelenítésre és a narancsbőrre is.

Otthon vagy edzőteremben

Ha van rá lehetőségünk, mi magunk, saját otthonunkba is vehetünk Power Plate gépet – a gyakorlatokat így is el tudjuk végezni biztonságosan. Ha erre nincs módunk, akkor sincs baj, hiszen az ország különböző edzőtermeiben is edzhetünk, személyi edző segítségével, biztonságosan. Szakemberek szerint a heti 2-3 alkalom az ideális, a gép beállításainak köszönhetően pedig kezdők és haladók is választhatják.

Kinek nem ajánlott?

Akut gyulladások, trombózis, akut migrén, friss törések, tumor, terhesség, epilepszia és pacemaker esetén ez az edzésforma sem ajánlott.

(Forrás: Es geht nicht ums vibrieren!, Sport zum Abnehmen – Power Plate, németből fordította T. B.; kép: Power Plate Magyarország)