Édes védelem a magzatnak

Kutatások szerint, ha a terhesség alatt csokoládét eszünk, az védi a magzat egészségét, és lelkileg is boldoggá teszi – és ugye egyértelmű, hogy egy anya bármit megtesz születendő gyermeke védelmében.

Teobromin a magas vérnyomás ellen

Kutatások azt mutatják, hogy a csokoládé fogyasztása segíthet a kismamáknak a preeclampsia, azaz terhességi magas vérnyomás megelőzésében. Úgy tűnik, azoknál a nőknél, akik hetente legalább ötször esznek csokoládét, 40 százalékkal kisebb eséllyel fejlődik ki az említett állapot, mint azoknál, akik hetente egyszer sem esznek.

Bár a preeclampsia – mely Nagy-Britanniában évente 1.000 csecsemő halálát okozza – okai ismeretlenek, maga a rendellenesség azt eredményezi, hogy a placentában nem fejlődnek ki a véredények. Ezáltal megemelkedik a terhes nő vérnyomása, és kevesebb oxigén és tápanyag jut el a magzathoz. Emiatt a babák gyakran idő előtt születnek és sok meg is hal.

Az Epidemiology szaklapban publikált kutatás felveti, hogy a teobromin vegyület – mely természetes módon megtalálható a csokoládéban, főleg a keserű változatokban – a felelős a védelemért.

A Yale egyetemen kutatók 2291 terhes nőt vizsgáltak meg, és tesztelték a csecsemők köldökzsinór vérének teobromin szintjét. Azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél volt a legkisebb a preeclampsia kifejlődésének valószínűsége, akik a legtöbb csokoládét ették, illetve akik kisbabáinál a legmagasabb teobromin koncentrációt mutatták ki.

Boldog kismama, boldog baba

Ismert, hogy a kismamák szinte mindig éhesek. Sokan pedig kifejezetten csokoládéra vágynak ilyenkor. Jó hír számukra, hogy egy Finnországban elvégzett kutatás megállapította, a csokoládé rendszeres fogyasztása a terhesség alatt, tökéletesen boldoggá teszi a kis albérlőt! A mintegy 300 terhes nővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok a csecsemők, akiknek édesanyja a terhesség alatt szívesen nassolt, életük első félévében kevésbé félénkek, gyakrabban nevetnek és összességében aktívabbak.

A kutatók úgy vélik, hogy a babák elégedettsége nem feltétlenül a mama csokoládéfogyasztásával függ össze, hanem más tényezőkre is visszavezethető. Véleményük szerint azonban lehetséges, hogy a csokoládé bizonyos összetevő javíthatják a kismama hangulatát, ami kihat a magzatra is.

A legtöbb terhes nő tanulmányok és kutatások nélkül is tudja: ha nassolhat, örül. És ha a mama örül, a baba is boldog. Nem ér meg néhány kilót, ha a pici jól érzi magát?

(Forrás: How eating chocolate during pregnancy could protect your baby, Schwangerschaft: Schokolade macht Mama und Kind glücklich, fordította: Harrach Orsolya)