Aminosavak – az élet építőkövei

Aminosavak nélkül nincs élet. Ami banálisnak hangzik, szó szerint veendő. Ugyanis az aminosavak a fehérjék alapját képezik, és a testben folyó számos folyamatért felelősek. A stressz, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a krónikus betegségek az aminosavak hiányához vezethetnek a szervezetben, ami gyenge immunrendszert és kimerültséget eredményezhet.

Egyes aminosavak elősegítik az izomnövekedést, a fogyást, befolyásolják a bőr és haj szerkezetét. Mik is pontosan az aminosavak, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek?

Aminosavak és fehérjék

A proteinek, melyeket fehérjéknek is nevezünk, fontos funkcióknak tesznek eleget az emberi szervezetben. Majdnem minden szervnek elemei, és enzimként szabályozzák az anyagcserét. Ugyanakkor minden fehérje életfontosságú aminosavakból áll. Minden egyes aminosav láncba kapcsolódik más aminosavakkal. Attól függően, hogy az egyes aminosavak hogyan kapcsolódnak, specifikus funkciókkal és tulajdonságokkal rendelkező különböző fehérjék képződnek. Az egyes aminosavak azonban nem véletlenszerűen kapcsolódnak egymáshoz, hanem azok sorrendjében a megfelelő gén játszik szerepet. Három aminosav-pár felel meg egy rögzített kódnak. Ez a kód határozza meg az egyes, különböző méretű, aminosavak szerkezetét.

20 fehérjealkotó aminosav

Több mint 20 fehérjealkotó, és több mint 250, úgynevezett nem-fehérjealkotó aminosav ismert. Ez utóbbiak ugyanis nem mutathatók ki a fehérjékben, hanem a szervezetben mutathatók ki. A 20 fehérjealkotó proteinsav legtöbbjét a szervezet maga is elő tudja állítani. Nyolcat azonban nem, ezek az un. esszenciális aminosavak Ezeket táplálék formájában kell élelmiszerekből bevinni. Az esszenciális aminosavakhoz tartoznak: izoleucin, valin, metionin, leucin, triptofán, lizin, treonin és phenylalin. Az újszülöttek szervezete további két aminosavat nem tud termelni: arginint és hisztidint. Noha az aminosavak a fehérje legkisebb építőkövei, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek.

Kis aminosavak nagy hatással

Amint hiányzik egy aminosav a szervezetből, ez érinti az összes fehérje működését. Aminosav tartós hiánya negatív következményekkel van a szervezetre, s ez által az egészségre. A leggyakoribb következmény fertőzésekre való fogékonyság, teljesítménycsökkenés, izületi panaszok vagy az izomzat leépülése lehet. Sok egészségügyi panasz, melyek a civilizációs betegségekhez tartoznak, mint pl. az elhízás vagy a cukorbetegség is lehet következménye az anyagcsere zavarának, és ezek visszavezethetők az aminosav hiányára. Annak tesztelésére, hogy fennáll-e aminosav-hiány, az orvos aminosav-elemzést végezhet, mely megadja a szervezet jelenlegi aminosav-koncentrációját. Egyébként nemcsak az aminosav-hiány, hanem annak túladagolása is árthat az egészségnek. Amennyiben az aminosavakat hosszabb időn át magas koncentrációban adagoljuk a szervezetnek, ez máj, vagy vesekárosodáshoz vezethet.

Az élelmiszerek nemcsak az éhségérzet csökkentését szolgálják, hanem az életfontosságú esszenciális aminosavakat is szállítják a szervezetnek. Ezért az élelmiszerválaszték döntő fontosságú abban, hogy valóban minden szükséges aminosavat megkapjon a szervezet.

Esszenciális aminosavak. és azok tulajdonságai

Az izoleucin szállítja a központi idegrendszernek a különböző neurotranszmittereket.

Ezen túlmenőleg az izoleucin elengedhetetlen az izomnövekedéshez. Leucint nagyobb koncentrációban tartalmazó élelmiszerek a kesudió, mogyoró, lencse, borsó, marha, csirke, rák és a sajt. A valin feladata a vércukor szabályozása, valamint a neurotranszmitterek agyba juttatása. Ezenkívül a valin támogatja és erősíti az immunrendszert. Nagy valintartalmú élelmiszerek a tönkölybúzaliszt, zabpehely, tonhal, élesztő, tojás, sajt, csirke. A metionin a legfőbb segítője a szervezet fehérjealkotásának, továbbá segít a húgyutak fertőzésének megelőzésében. Metionin van a brazil dióban, halban, májban, valamint a tojásban. A leucin is részt vesz az izomépítésben. Nagy koncentrációban van jelen a leucin a földimogyoróban, mandulában, szójababban, borsóban, sajtban, tonhalban, csirkemellben valamint a marhamájban.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!