A Hold segít a fogyásban

A felesleges kilókkal vívott harcban minden eszköz bevethető … még a Hold is! A Holddiéta – az egyik legkönnyebb és, valószínűleg a legműködőképesebb módszere étvágyunk és súlyunk kordában vagy legalább megengedhető korlátok között tartásának. Ez az egyike azon kevés diétának, melynek bizonyított hosszantartó hatása, ráadásul felébreszti érzéseinket és kitisztítja tudatunkat.

Ezen kívül még segít is a szervezetből eltávolítani a benne felgyülemlett káros anyagokat. A diéta lényege, hogy a Hold fázisait követjük a táplálkozásunkban. Megéri a fáradtságot, mert akár havi 2-3 kilogramm felesleg is elillanhat végleg. Éves szinten ez a veszteség elérheti a 24-36 kilót!

A Hold fázisai

HoldfázisokÚjhold – A Hold gyakorlatilag nem látszik az égen.

Növekvő hold (1. és 2. fázis) – ha gondolatban a Hold sarlójához egy pálcát illesztünk, „D” betűt kapunk.

Telihold – Ragyogó kerek palacsinta az éjszakai égen? Teljesen világos – ez a telihold.

Fogyó hold (3. és 4. fázis) – a sarló „C” betűre emlékeztet – ez az öregedő Hold.

Kezdjünk új életet Újholdnál

Ezekben a napokban a szervezet életaktivitásának mélypontján van, immunrendszerünk legyengült, a krónikus betegségek felerősödhetnek. Másrészt – megtörténik a megújulás és az elmúlt holdhónap alatt felgyülemlett terhektől történő megszabadulás. Legfőbb ideje új életet kezdeni. Segítsünk szervezetünknek, mivel ráhangolódott a maximális megtisztulásra. Azonban a felesleges étel lelassíthatja vagy meg is szakíthatja ezt a fontos folyamatot. Ezért ebben a periódusban az éhezés (böjtölés) nagyon hasznos egészségünk számára, könnyen elviselhető, sok betegséget megelőzhet és elősegíti a test tömegének csökkentését. Az éhezés (böjtölés) jó alternatívája – a koplaló nap (almanap, kefires nap). Ez idő alatt nagyon fontos, hogy sokat igyunk – gyógyteát, gyógyfű ázatot, tiszta vizet, frissen facsart gyümölcs- vagy zöldségleveket. Ezzel meggyorsítjuk a szervezetből a salakanyagok, zsírok és mérgek távozását. Újhold idején szigorú tabu a cukor- bevitele a szervezetbe (legyenek óvatosak az üzletekben vásárolt levekkel, melyek ezt is, azt is tartalmazhatnak). Újholdkor könnyebb mindennek az elengedése.

Növő Hold

A Hold 1. és 2. fázisa – kitűnő időszak az általános erősítő procedúráknak, a vitamin- és gyógyító terápiáknak. Nem véletlen, hogy a természetgyógyász orvosok rögtön az újhold után javasolják elkezdeni a gyógyító kúrákat. Nagy a valószínűsége, hogy a hasonló kezdeményezések növekvő Hold idején hasznos szokássá válnak. A fizikai megterheléseket azonban javasolt csökkenteni (szó szerint csökkenteni, és nem kizárni), hogy ne pazaroljuk feleslegesen energetikai potenciálunkat. Fizikai aktivitásunk hiányát kompenzálhatjuk légzésgyakorlatokkal és meditációval – belőlük jelentősen profitál alakunk. Gyakran nehezünkre is esik az intenzív mozgás. Ilyenkor jó a testet táplálni, feltölteni vitaminokkal, tápanyagokkal, viszont bánjunk csínján a kalóriákkal, mert szervezetünk ilyenkor bizony mindent alaposan eltárol.

Telihold


A telihold – nehéz periódus szervezetünk számára. Pontosan ebben az időszakban szervezetünk áttér az erők és energiák gyűjtéséről ezek aktív kiadására. Energiánk tengernyi, de irányíthatatlanná válhat. Mindez pedig azért történik, mert szervezetünk stresszt kénytelen elviselni minden szinten. A mi feladatunk – nem szabad a Hold hókusz-pókuszaira reagálni, és őrizzük meg nyugalmunkat. Ne kapkodjunk, tegyük félre dolgainkat, hangolódjunk egy kellemes hullámhosszra. Étkezésünkből ki kell zárni a „száraz kosztot” azaz mindenféle csipszet, krékert, kétszersültet, száraz süteményt és perecet. Egyúttal minden sósat, csípőst és füstöltet is, még akkor is, ha ilyenkor kicsit  „megbolondulunk”  és rákattannánk ezekre a rágnivalókra. Egy szóval mindent, ami a vizet visszatartja. Telihold idején hasznos az összes „holdas” zöldség – uborka, tökfélék, sütőtök fogyasztása. Ha sürgősen kell 2 kg-tól elbúcsúznunk, akkor maradjunk is csak eme zöldségek fogyasztásánál. Minden, amit ilyenkor eszünk, kétszeresen hat.

Fogyó Hold

A továbbiakban a Hold fogyni kezd, és vele együtt fogyunk mi is: megindulnak a szervezetben a természetes megtisztulási folyamatok, könnyebben távoznak a metabolizmus termékei. E napok alatt semmi esetre sem szabad túlenni magunkat, sőt még teleenni sem. Általában telihold után az étvágyunk magától csökken, a szervezetből „kifolyik” a víz, és vele együtt „elúsznak” a felesleges kilók is.

Legyen alapszabályunk – a megszokott ételadagjainkból vágjunk le akkorát, amekkora a hold látható „szelete”. Ahogy fogy a Hold, egyre kisebb az adag. Ezt nem is bonyolult megtennünk, például az egész csoki helyett együk meg a háromnegyedét, majd folyamatosan térjünk át a fele adagra, majd újabb egy hét múlva csak pár kockát együnk belőle. Az is lehet, hogy a következő telihold idejére már meg is tanultunk csoki nélkül is létezni! Amikor a Hold fogy, együnk minél több zöldséget (a burgonyát kivéve), gyümölcsöt (a banánt kivéve) és kását (kivéve a tejbegrízt).

Megengedettek a húsételek és a savanyított tejterméke is. Kívánatos sok tenger gyümölcsét fogyasztani, különösen a „tengeri káposztát”, azaz lamináriát (nem méhszájtágítót!). Általánosságban az étkezés a szokásos, de fele akkora az adag. Egy ilyen könnyített menüt kipróbálva feltétlenül kellemes könnyedséget érzünk testünkben, rohanni és ugrálni volna kedvünk. Ne is tartsuk vissza magunkat! Egyébként is a fizikai aktivitásra nagy szüksége van fogyásban lévő testünknek. A legkevésbé bonyolult testmozgási gyakorlatok megerősítik azt az eredményt, melyet a teljes holdciklus alatt értünk el.

A fogyó Hold időszakában látogassunk el kozmetikusunkhoz, mivel ez a periódus fontos a megfiatalító és gyógyító procedúrákhoz. Észlelték, hogy az eme idő alatt végzett kozmetikai beavatkozások szinte soha sem hagynak heget maguk után. Erre a legjobb időszak az, amikor a Hold a Bak jegyében tartózkodik. Közvetlenül újhold előtt adjunk randevút pszichológusunknak, (ha van), mivel ezek a napok kedvezőek a lelki beszélgetésekre, a lelkünkben történő „áskálódáshoz”, és a pszichológiai problémáink megoldásához is. Zsálya, koriander, csipkebogyó, csalán teaként leforrázva javítják a zsír anyagcserét, és meggyorsítják a metabolizmust is. Igyunk ilyen teát naponta kétheti kúrákkal a fogyó Hold idején – és az eredményre nem kell sokat várni.

(Forrás: A Hold segít leadni a felesleget , oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)

További információk, napi előrejelzés a Holdnaptárunkban.