Miért fontos a farsang a gyereknek?

A szerepjáték lételeme a gyerekeknek, a farsangi jelmezbe öltözés pedig újabb lehetőséget nyújt számukra arra, hogy másfajta szerepeket is megélhessenek. Sokszor olyan mesehősök, emberek bőrébe akarnak bújni ilyenkor, amilyenek ők is lenni szeretnének – ha csak egy rövid időre is.

Farsangi jelmezA gyerekek szeretik eljátszani a hercegnőt, a kalózt, a szuperhőst, a tűzoltót, a nővérkét. Sokszor olyan állatok jelmeze mögé rejtőznek, amelyek számukra fontos tulajdonságokat testesítenek meg, gyakran még az állatok mozdulatait, hangját is utánozzák. De az is előfordul, hogy olyan alakot öltenek magukra, amitől vagy akitől félnek – pont azért, mert szeretnék, ha ezegyszer mások félnének tőlük. A jelmez tehát sokkal több, mint egy ruhadarab: a lélekről is árulkodik. De milyen is a jó jelmez?

1. A jó jelmez olyan, amiben a gyermek jól érzi magát, amilyen szereppel azonosulni tud

Mindenekelőtt kérdezd meg őt, hogy ezúttal minek szeretne öltözni. Ha nincs szilárd elképzelése, próbáljatok meg együtt ötletelni. S még ha neked van is tipped arra, hogy mi illene hozzá a legjobban, a végső döntésben mindenképpen az övé legyen az utolsó szó!

2. A jó jelmez együtt készül vagy együtt kerül kiválasztásra

Ha a jelmez otthon készül, akkor vond be a gyereket is a munkába! Hadd segítsen, hadd szóljon bele ő is az anyagok, a színek kiválasztásába! Ha időben elkezditek a jelmez készítését, akkor az így közösen eltöltött idő nem a rohanásról, a türelmetlenségről, hanem a vidámságról fog szólni. A közös alkotás boldog pillanatairól. És ha minden együtt készül, akkor az „én nem pont ilyet akartam” csalódást is elkerülhetitek.

Ha azonban a kölcsönzés mellett döntötök, akkor kezdjétek el időben a keresést, nehogy az utolsó pillanatban már csak a maradék közül kelljen választanotok.

Olvassa tovább a cikket!