Az éltető hálószoba

A pihenés alapja a jó alvás. A jó alvás fontos kelléke pedig a megfelelő környezet. Feküdjön le az ágyára, és nézzen körül. Mi lát? Nyitott polcokat, összevissza holmikkal telerakott székeket vagy egyéb zavaró tereket? Rendezze el úgy a dolgokat, hogy az alvóhelyéről nyugodt, kellemes dolgokra lásson. Ideális esetben az ágyból az ablakon keresztül egy darabka szabad eget is láthat. Ez még akkor is jót tesz a léleknek, ha az ég felhős.

Barátságos hálószobaElektromosság kiküszöbölése

Hihetetlen, milyen gyakran találhatók transzformátorok (például egy halogén éjjeli lámpáé), tartós készenléti üzemben lévő rádiós órák, elosztók sok vezetékkel vagy akár nagy feszültségű vezeték közvetlenül az ágy fejrészénél. Még ha nincs is kimutatott áramallergiája: elektromosság-mentesítse a hálóhelyét.

Ha már mindenképpen szükség van alacsony feszültségű halogénlámpára, helyezzen egy kapcsolóval ellátott kábelt a csatlakozóaljzat és a lámpa közé, hogy éjszakára teljesen kikapcsolhassa a berendezést.

Simogató környezet

Egészítse ki az ágyát párnázott hátfallal – ha másképp nem megy, hát egy pár párnával, amelyeket fülekkel a falra akaszt. Ezzel az alvóhely egy olyan környezetté változik, ahol szívesen olvas, hallgat zenét vagy kortyolgat el egy csésze teát – és nem csak esténként.

Szerezzen be egy magasabb kerettel ellátott tálcát, akkor gond nélkül leteheti maga mellé a matracra a csészét, a rágcsálnivalót és egyéb kellékeket.

A fény varázsa

A mennyezeti világítás a tökéletes hangulatromboló, még akkor is, ha csak akkor kapcsolja fel, amikor keres valamit. Helyettesítse az egy nagy fényforrást több kicsivel. Erotika szempontjából a megvilágítás gyakran (öntudatlanul) vitás pont. A férfi szeretné látni a nőt, aki azonban nem akar vakító fényben feküdni (vagy fordítva). Gondoskodjon inkább egy gyertyáról vagy egy nagyon tompa lámpáról. Nem csak a szerelemben ér aranyat, de akkor is praktikus, ha az egyik félnek éjszaka fel kell kelnie, és olyan fényforrást használhat, ami nem ébreszti fel a másikat.

Kényeztető ágynemű

Ne sajnáljon magától egy új ágyneműt, mely nem csak jól néz ki, hanem a bőrnek is finom érzés. Vigyázat az olcsó árukkal – a minőségi matoszaténnek ugyan megkérik az árát, de sok mosás után is kellemes érzés belefeküdni. Tipp a színválasztáshoz: ha a függönyök erősen mintázottak, egy színű ágyneműt válasszon (és fordítva). Vidítsa fel Önmagát és párját különböző színekkel.

Holle anyó tudta

A régimódi szokás, hogy a felrázott ágyneműt néhány óráig szellőztetik a nyitott ablakpárkányon vagy az erkélyen, kifejezetten egészséges. Átlagban több mint 10 millió atka él egy ágyban. Szellőztessen alaposan, hagyja beáramlani a napsütést a hálószobába. Ezzel csökken a levegő páratartalma, ami kevésbé kedvező körülményeket teremt ezeknek az apró lényeknek a számára.

Töprengés helyett jegyzeteljen

Tanuljon a hotelszobáktól. Az éjjeli szekrényen, a telefon mellett mindig hever egy kis notesz és írószer is. A telefont nyugodtan elhagyhatja – kifejezetten kellemes, ha a lakás egyik helyiségében végre nem vagyunk elérhetők –, a jegyzetfüzetet azonban tegye kézközelbe. Ha esténként még eszébe jut valami, vagy valami gondja támad, írja le. Így nem űzi el az álmát.

Előkészületek az éjszakára

Még valami, amit érdemes átvenni a a régimódi Grand Hotelek világából: készítse elő az ágyát az éjszakára már kora este: rázza fel a párnákat, készítsen oda valami kellemes olvasnivalót, egy pohár vizet stb. Ha Ön is azok közé tartozik, akik nem tudnak időben ágyba kerülni – ez az apró trükk segíthet.

(Forrás: Das wunderbare Schlafzimmer: Kleine clevere Tipps für Ihren intimsten Raum, németből fordította: Harrach Orsolya)