Korai krízis – a 25-35 évesek problémája

Bár azt mondják, hogy a legszebb éveiket élik, de sok fiatal a húszas-harmincas éveiben kétségek közt őrlődik és pánikba esik, ahogy eléri őket az eben a korban jellemző krízis.

Fiatalkori krízisTúl sok lehetőség közül választhatnak, így a korábban a középkorúak körében felbukkanó jelenség már korábban sújtja őket, vélik a kutatók. A mai fiatalok gyakran szorongani kezdenek, depresszióba esnek vagy csapdában érzik magukat a házasságukban vagy munkájukban.

A jelenség gyakoribb lehet, mint a múltban, állítja a Greenwich Egyetem kutatója, Oliver Robinson. 50 embert kérdezett ki a 25-35 éves korosztályból a nehézségeikről. „Most már sokkal könnyebb változtatni az életünkön a korai felnőttkorban, mint egykor. Szabadabban lehet vándorolni egyik munkahelyről a másikra, egyik párkapcsolatból a másikba. Most már sokkal elfogadottabbak ezek a döntések. Régebben egy későbbi életkori szakaszra voltak jellemzők a nagy változások. A krízishez hozzájárulhat az is, hogy a fiatalok közül sokan a szüleik elvárásainak is szeretnének megfelelni. Az emberek mindennél jobban vágynak munkahelyre, pénzre és sikerre, lehetőleg minél gyorsabban.” – mondta a kutató.

„Ez összefügg a fiatalok követelőző természetével, mert mindent egyszerre akarnak. Nem elégíti ki őket a középszerűség, a hagyományos életvitel.” Bár a választási lehetőségek újraértékelése felkavaró lehet, de végül mégis megtérül, hangzott el a Brit Pszichológus Társaság éves konferenciáján.

Dr. Robinson szerint „a felnőtté válás órájának visszatekerése és az elölről kezdés lehetősége a szabadság érzését is magában foglalja”. Azok, akik átestek ezen a korai krízisen (vagy épp a közepén vannak), kisebb eséllyel kerülnek ismét ebbe a helyzetbe az életük későbbi szakaszán. Cary Cooper pszichológus professzor a Lancaster Egyetemről elmondta, hogy a mai fiataloknak más kihívásokkal kell szembenézniük, mint a szüleiknek. „A mai 20-30 évesek akár az ötödik munkahelyüket is maguk mögött tudhatják, mire betöltik a harmincat. Más világban élnek, és bár rengeteg lehetőség közül választhatnak, emiatt kevésbé érzik magukat biztonságban és rendben. A vállalkozó szelleműek rugalmasak, így megállják a helyüket, de a többieknek gondjaik adódnak.” – mondta.

(Forrás: medipress.hu)