Az ingázás hatása a párkapcsolatokra

A jelenlegi gazdasági helyzetben sokan vannak, akik kénytelen a lakóhelyüktől távol eső munkahelyet választani, ennek azonban sokszor a társas kapcsolatok látják kárát. Ha az ezt kimutató vizsgálat eredménye igaz, akkor az USA-ban és Kanadában ez különösen nagy probléma lesz, mivel ott nem ritka a napi 100-120 km-es ingázás sem – egy irányba!

IngázásSvéd kutatók szerint a naponta nagy távolságokra ingázóknak mintegy 40 százalékkal nagyobb az esélyük a párkapcsolatuk megromlására, mint azoknak, akik lakóhelyükhöz közel dolgoznak. Erika Sandow, az Umea Egyetem szociális geográfusa a svéd ingázók párkapcsolati helyzetét vizsgálta meg mostani kutatásában. Sandow szerint azok, akik hajlandók lakóhelyüktől távol dolgozni, jobban keresnek és munkalehetőségeik is előnyösebbek, de ezért gyakran a családi kapcsolataikkal fizetnek.

A vizsgált mintegy kétmillió felnőtt adataiból kiderült, hogy 11 százalékuk napi szinten legalább 90 percet tölt ingázással. A legtöbb ingázó kisgyermekes családos, akiknek gyermekei a lakóhely környékén járnak iskolába és barátaik is onnan vannak. A legtöbb ingázó nem szívesen változtatna életmódján és bár a vizsgált felnőttek fele már több, mint öt éve utazik nagy távolságokat a munkahelyére, a legtöbb esetben a családi és párkapcsolatok sajnos nem tartanak ki ilyen sokáig.

„Az ingázók esetben a családi és társas kapcsolatok felbomlásának valószínűsége 40 százalékkal magasabb, mint azoknál, akik közel dolgoznak a lakóhelyükhöz. Ha az ingázó férfi, a család nőtagja érezheti úgy, hogy ő csak a háztartási munka ellátására és a gyerekek nevelésére kell, hiszen ezekben az esetekben a nők legtöbbször csak félállásban, a lakóhelyükhöz közel tudnak dolgozni, kevesebb pénzért és kevesebb előrelépési lehetőséggel. Fordított esetben sem jobb azonban a helyzet, hiszen a nők sokkal érzékenyebbek az ingázás okozta stresszre és munkalehetőségeik sem olyan jók, mint férfitársaiknak.” – nyilatkozta Sandow.

(Forrás: Medipress)