Egészséges szokásokkal 15 évvel tovább élhetünk

Eddig is közismert volt, hogy az egészséges életmód jobb életminőséget, gyorsabb gyógyulást, sőt akár hosszabb életet is eredményezhet. A legújabb kutatások szerint akár 15 évvel is tovább élhetnek azok, akik figyelnek az egészségükre. Az életmód szerepéről dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa beszélt.

Egészséges szokásokkal 15 évvel tovább élhetünkAz egészséges életmód meghosszabbítja az életet

Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban jelent meg cikk, amely a Maastricht-i egyetem tudósainak kutatásairól számolt be. A szakemberek szerint azok a nők, akik mediterrán diétát folytattak, nem dohányoztak, és megtartották az egészséges súlyukat, 15 évvel tovább élnek, mint kevésbé egészségesen élő társaik. Érdekes, hogy ugyanilyen összehasonlításban az egészségtudatosabb férfiak szintén hosszabb életre számíthattak, de „csak” 8,5 évvel.

A kutatók így összegezték a négy legfontosabb egészséges életmód-faktort: dohányzás, fizikai aktivitás, táplálkozás és testsúly. A kutatás vezetője szerint eddig csak kevesen tanulmányozták ezen faktorok kombinációjának és a halálozásoknak az összefüggését. Ők maguk ezt több, mint 120 ezer személy megkérdezésével tették, akiket 1986 óta vizsgáltak ebből a szempontból.

A 4 legfontosabb faktor

A vizsgálatok eredményeképpen a következő tényezők bizonyultak öntőnek a hosszabb, egészségesebb élet elérésének szempontjából:

  1. A dohányzás mellőzése.
  2. Legalább napi 30 perces fizikai aktivitás.
  3. Az egészséges testsúly megőrzése (ami a testtömegindex-szel, vagyis BMI-vel számítva a 18,5-25 közé esik).
  4. Leginkább a mediterrán étrend szerinti táplálkozás, vagyis főként zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, halakat, egyszeresen telített zsírokat, kevés húst fogyasztani, és az alkoholbevitelt is korlátozni.

Amikor összehasonlították a legegészségesebben élő nők adatait a legkevésbé egészségesen élőkkel, a tudósok arra jutottak, hogy az utóbbiaknak megnégyszereződött a halálozási rizikója, míg a férfiaknál 2,5-szer nagyobb volt az esély a végzetes kimenetelű betegségre, ha nem a 4 faktor szerinti életmódot folytattak.

Az életmód gyógyítani is képes

Mára bizonyított tény, hogy az egészséges, megfelelően kialakított életmóddal nem csak megelőzni, de gyógyítani is lehet a már kialakult betegségeket. – ismerteti dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. – Mielőtt azonban bárki meggondolatlanul belevágna a megterhelő edzésekbe, fontos lenne tájékozódni az általános állapotról. Az életmód orvoslás éppen azt a célt szolgálja, hogy akár alapbetegségek, akár kevésbé jó fizikai állapot esetén alapos felmérés és tesztek után mindenki kialakíthassa a számára legoptimálisabb életmódot, mozgás- és étkezési programmal egyaránt.

(Forrás: www.oxygenmedical.hu)