Nehéz elalvás után 3 óra körül riadunk fel leggyakrabban

Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a brit népesség közel fele nehezen alszik el, és éjszakánként kétszer is felriad. A rossz alvók legnagyobb valószínűséggel hajnali 3 óra 44 perckor riadnak fel, többnyire a csöpögő csapra, a hangos szomszédokra, a mocorgó társára vagy a vakarózó háziállatra. Egy gyógynövényes álmatlanság elleni szer gyártójának megbízásából 3000 résztvevővel készült felmérésből az derült ki, hogy tízből négy ember tapasztal nehézséget az elalvásban.

Nehéz elalvás után 3 óra körül riadunk fel leggyakrabbanA megkérdezettek szerint a leggyakrabban pénzügyi és munkaügyi problémák a ludasok, de az emberek hatoda a késői vacsorára és a túl sok koffeinre hivatkozott.

Dr. Jen Tan, a kutatás vezetője elmondta, megdöbbentően sok embernek van gondja az elalvással illetve az éjszakai felriadással. Rohanó világunkban az emberek többsége egész nap kapkod, és így felzaklatva kerül a nap végén ágyba. A mellékvesének nincs ideje kikapcsolni. Alvás nélkül pedig a szervezet nem tud regenerálódni, és egyre nehezebben képes ellátni mindennapi teendőit.

A kutatás szerint az emberek leggyakrabban hajnali 3 óra 44 perckor riadnak fel, és a megkérdezettek fele állította, hogy a megszakított alvás miatt másnap egész nap fáradtnak érzik magukat. A megkérdezettek egyötöde azt is bevallotta, hogy napközben elszunyókál. Dr. Tan elmondta, hogy ennek az alváshiánynak a következtében több millió brit ember teljesít rosszul a munkahelyén másnap, és képtelenek a megfelelő koncentrációra. Az emberek többségének 7-8 óra alvásra van szüksége, így amikor ez nem teljesül, könnyen megemelkedhet a szorongás szintje is.