A stressz testi jelei

Nem csak az ingerlékenység vagy az idegesség jelzi, hogy stresszesek vagyunk, hanem bizony a szervezetünk is. Figyeljünk a jelekre, hogy időben megelőzhessük a nagyobb bajt, hiszen a tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét.

Csokoládéfüggőség

Ha csillapíthatatlan vágyat érzünk a csokoládé iránt már napok óta, és a rossz kedvünket csak nassolással tudjuk feloldani, akkor bizony tényleg stresszesek vagyunk, és itt az ideje, hogy megoldjuk a ránk váró problémákat!

Hátfájdalom

Ha sokat fáj a nyakunk, a hátunk vagy a derekunk, az is lehet a stressz jele. Ha idegesek és feszültek vagyunk, az izmaink is megfeszülnek és ez fájdalomhoz vezet. Nyújtóztassuk meg magunkat naponta többször, járassuk be és mozgassuk át az izmainkat.

Gyomorégés

Ha nem eszünk túl gyakran zsíros ételeket, mégis úgy érezzük, hogy ég a gyomrunk, nem árt odafigyelni, ugyanis ez is lehet a feszültség, fáradtság jele. Stressz hatására a gyomorsavunk megnőhet, és könnyen kikezdheti a gyomor nyálkahártyáját.

Súlyingadozás

Egyesek sokat esznek, mások pedig koplalnak a stresszes időszak alatt. Egyik sem jó, hiszen mindkettővel megterheljük a gyomrunkat, ráadásul még a közérzetünk is rossz lesz tőle. Ne fojtsuk az idegeskedést evésbe, inkább járjunk el futni vagy tornázni!

Feledékenység

Stressz hatására bizony előfordul, hogy elfelejtünk dolgokat. Na nem azért, mert a fejünk tele van sok problémával, sokkal inkább egy kortizol nevű hormon miatt, amely, ha tartósan magas, növeli a szívinfarktus kockázatát.

Fáradékonyság

Ha nincs semmi kedvünk felkelni és szinte egész nap csak aludnánk, az is lehet az egyik jele a túlterheltségnek és a stressznek. Próbáljunk meg ilyenkor erőt venni magunkon és mozogjunk egy kicsit.Megoldás lehet

Rossz emésztés

A stressz bizony az emésztésünket is kikezdheti – van, aki szorulással küzd, más pedig állandó hasmenéstől szenved. Próbáljunk meg odafigyelni magunkra, engedjük el a stresszt, lazítsunk, meditáljunk, és helyrejön az emésztésünk is!

Gyakori megfázás

Nem azt mondjuk, hogy az első tüsszentésnél már a stresszre kell gyanakodni, de az, aki egész télen a megfázással küzd, bizony könnyen lehet, hogy a feszültség miatt kap el mindenféle vírust. Az idegeskedéstől ugyanis legyengül az immunrendszerünk, és ezáltal kevésbé vagyunk védve a betegségekkel szemben.

Magas vérnyomás

Ha már a vérnyomásunk is az egekben van, bizony azonnal le kell állítanunk magunkat, és el kell kezdenünk megtanulni kezelni a stresszes helyzeteket. Ne engedjük, hogy a munkahelyi vagy a magánéleti gondok az egészségünket veszélyeztessék!

Tippek:

  • Mozogjunk sokat!
  • Tanuljunk meg meditálni vagy lessünk el néhány stresszoldó praktikát!
  • Lefekvés előtt csukjuk be a szemünket, próbáljunk meg csak jó dolgokra gondolni és lazítsuk el minden izmunkat!

(Forrás: wunderweib.de, németből fordította: Sophie)