Hogyan korlátozzuk az agressziónkat?

A kriminológusok és a szociológusok régóta tudják, hogy az emberek könnyen elkövetnek erőszakos cselekedeteket, mert kevés az önkontrolljuk. Önkontrolláló képességünket állítólag könnyű „kimeríteni”. Ha például azt mondják, hogy nem szabad vennünk az előttünk álló süteményes tálról, egy idő után agresszívebben viselkedünk.

Thomas F. Denson, a New South Walesi Egyetem pszichológusa kollégáival 10 éve dolgozik azon, hogyan lehet az önkontrollt erősíteni. Eközben felfedezték, hogy az önkontroll és az agresszió valójában szoros kapcsolatban van egymással. Az önkontroll gyakorlására, fejlesztésére is lehetősége van azonban az embernek – mégpedig úgy, ahogyan zongorázni tanul. Denson egyik kísérletében arra kérte a résztvevőket, hogy két hétig a nem domináns kezüket használják.Gyakorlással fejleszthető az önkontroll

„Ha jobbkezesek voltak, akkor a bal kezüket használják mindenre, ami nem veszélyes: az egeret használni, a kávét megkavarni, kinyitni az ajtót. Ez az emberektől önkontrollt kíván, mert a megszokott az lenne, ha a domináns kezüket használnák” – mondja a kutató.

Két hét múlva azok, akik az önkontrollt gyakorolták, az agressziójukat is jobban féken tudták tartani. Az egyik kísérletben például megsértette őket egy másik hallgató, és elégtételt vehettek volna, de nem tették. „Azt gondolom, a legérdekesebb dolog, ami ebből a kísérletből kiderült, az volt, hogy ha lehetőséget adunk az agresszív embereknek, hogy javítsák az önkontrolljukat, kevésbé lesznek agresszívek… Nem is arról van szó, hogy az agresszív emberek nem akarnának uralkodni magukon, csak nem valami jók ebben. Ha egy agresszív ember agyának aktivitását nézzük egy agyszkennerrel, miközben őt inzultálják, azt látjuk, hogy az önkontrollba bevont agyterületei valójában aktívabbak, mint egy kevésbé agresszív emberé.”

Azokat az embereket tehát, akik a haragjukkal vagy erőszakosságukkal küzdenek, meg lehet tanítani arra, hogy könnyebben tudják kontrollálni magukat. Emellett azok is profitálhatnak a kutatásból, akik nem hajlanak az erőszakra. Ha valaki például a testtartását akarja javítani, rövid távon ez az igyekezete kimeríti az önkontrollját, és nehezebb lesz uralkodni az impulzusain. „De ha hosszabb időn át gyakorolja az ember, az önkontroll-kapacitása idővel nagyobb lesz” – magyarázza Denson. – „Ugyanúgy, mint bármi másnál, a gyakorlás eleinte nehéz, de idővel könnyebb lesz kezelni még a bosszantó kollégát is.”

(Forrás: Független.hu)