A Sahaja jóga

A Vízöntő kori ember számára – különösen a túlhajszolt, erősen racionális, anyagelvű nyugati társadalmakban – új értelmet nyertek a spirituális útkeresés, az egyéni, szellemi felemelkedés útjai. Napjainkban hazánkban is mind többen fordulnak útmutatásul a több ezer éves hagyománnyal rendelkező jóga irányzataihoz, hogy abban leljék meg az önmegvalósítás és a spirituális fejlődés lehetőségeit.

A jóga ugyanis jóval több egyszerű „testgyakorlatoknál” (noha gyakorlása természetes velejáróként teremti meg a testi-lelki egészséget és harmóniát) – a jóga egy egyetemes elv, filozófia, út az istenivel való kapcsolatteremtésre. Ezúttal a jóga egy talán kevésbé ismert irányzatát, a Sahaja jógát mutatjuk be olvasóinknak Máté Péter segítségével.

– A Sahaja jóga viszonylag új irányzat a több ezer éves jógautakhoz (pl. hatha) képest. Honnan ered a Sahaja jóga? Kérlek, mesélj egy kicsit az alapítóról, illetve magáról az irányzatról!

– A Sahaja jóga 1970 óta érhető el az emberek számára. Megalkotója az indiai Shri Mataji Nirmala Devi ugyanis ebben az évben fedezte föl azt a módszert, melynek segítségével tömeges önmegvalósulást adhat az embereknek. A „hétköznapi” emberekkel ellentétben – akikben a kundalini energia szunnyadó formában van jelen – Shri Mataji teljes önmegvalósulással született, vagyis a kundalini aktív volt benne. (A kundalini egy belső, spirituális erő, mely a legalsó csakra fölött, a háromszög alakú keresztcsontban, a sacrumban található.) Ez egy anyai jellegű, gondoskodó energia, mely – a felébredés folyamatában – a keresztcsontból lassan felemelkedik a gerincoszlopon keresztül, feltöltve energiával a csakrákat. Amikor az energia áthalad a legfelső csakránkon is, kapcsolatba lépünk az önvalónkkal, illetve a Mindent Átható Isteni Szeretet energiájával. A Sahaja jógában ezt a folyamatot nevezzük önmegvalósulásnak, de számos vallás megemlékezik róla; hívják megvilágosodásnak, második születésnek és újjászületésnek is. Ahogy említettem, minden emberi lény rendelkezik ezzel az energiával, csak éppen alvó állapotban. A Sahaja jógameditációval könnyedén és spontán életre kelthetjük saját kundalini energiánkat. Shri Mataji már gyerekként tisztában volt adottságával, ezért folyamatosan kutatta a módszert, mellyel az emberek felébreszthetik kundalini energiájukat, és eljuthatnak az önmegvalósuláshoz. Miután – hosszú évek munkájával – megtalálta a módszert, útra kelt, hogy a világ valamennyi országában átadhassa azt az embereknek.

– Mi az alapvető különbség a Sahaja jóga és a többi jógairányzat között?Újabb jógairányzat: a Sahaja jóga

– A Sahaja jóga – a többi irányzattal szemben – a testgyakorlatok/ászánák helyett a meditációra helyezi a hangsúlyt, de ez elsősorban módszertani különbség, hiszen végső összefüggésében valamennyi jógairányzat ugyanarra törekszik. A jóga szanszkrit szó, kapcsolatot jelent; kapcsolatot az önvalónkkal (a valódi énünkkel, a lélekkel) és a Mindent Átható Isteni Erővel. A kapcsolat kulcsát a kundalini jelenti – valamennyi jógairányzat szerint. Például a hatha jóga atyja, Patandzsali, aki ugyancsak aktív kundalini energiával született, szintén leírja az általa Isvara Prantának nevezett energia tulajdonságait, megállapítva, hogy előbb ezt az erőt kell aktivizálni, és csak utána érdemes hozzáfognunk az ászánák gyakorlásához.

– Ti – a jógameditáció tagjai – évek óta járjátok az országot, és ingyenes kurzusok formájában igyekeztek minél több embert megtanítani a Sahaja jóga módszerére. Emellett ugyanakkor létrehoztatok ingyenes online tanfolyamokat is azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni valamelyik kurzuson. Mit lehet tudni ezekről?

– Az elmúlt évek során valóban több városban tartottunk kurzusokat, teljesen kezdő szinttől, ahol a résztvevők – 10 alkalmas foglalkozáson – sajátíthatták el a meditációs módszereket. Bemutató előadásokat sok tartottunk, megfordultunk fővárosi és vidéki fesztiválokon, egészségnapokon, egyéb rendezvényeken. A kollektív meditáció – úgy gondolom – mindig sokkal erőteljesebb, mint az egyéni gyakorlás, hiszen a közösség ereje még inkább elősegíti a csoporttagok fejlődését. Azok, akik nem tudnak eljönni a foglalkozásokra, az interneten tájékozódhatnak.

Maczkay Zsaklin

További információ: http://www.jogameditacio.hu/ és http://www.sahajajoga.hu/