Elektronikus diagnosztikai eszköz okostelefonra

Ahogy a világuralmat szép lassan átveszik az okostelefonok, a szoftverfejlesztőknek egyre zseniálisabb alkalmazásokkal kell előrukkolniuk. A lehetetlent nem ismerő üzletág hamarosan betegségek felismeréséhez is hozzásegítheti az embereket. Távolinak tűnik? Egyáltalán nem az, vélik azok a tudósok, akik a szenzoros gőztechnológiával kísérleteznek.

Elektronikus diagnosztikai eszköz okostelefonraA cél, hogy olyan okostelefon-alkatrészt gyártsanak, mely egy „elektromos orr alkalmazással” működik. A Kaliforniai Műszaki Intézet (CalTech) kutatócsoportja Nate Lewis kémiaprofesszor vezetésével egy olyan kémiai szenzoron dolgozik, mely az emberi orrhoz hasonlóan képesek detektálni az illatokat. A remények szerint egy viszonylag megfizethető, hordozható vizsgáló rendszert, lehetőleg okostelefonról üzemeltethetőt hoznak majd létre.

Az Intézet végzős diákja, Heather McCaig a következőket mondta: „Az orvos magával vihetné a készüléket, melybe a beteg belefúj egyet, és kimutatná az olyan betegségeket, mint például a TBC. Nem kellene mintákat küldözgetni a laborba, hanem azonnal meg lehetne kezdeni a kezeléseket. Ez nagyon nagy hatással lenne az emberek életére.” A rendszer folyadékon, például butanolon vezeti át a levegőt, mely telített gőz formájában feltörő buborékokként jelenik meg. Ez aztán egy érzékelő rekeszbe kerül, mely elemzi a gőzt és adatokat szolgáltat róla. Ebből a tudósok következtethetnének azokra a vegyületekre, melyek az eredeti „légáramlatban” szerepeltek.