Diétával és fogyással kivédhető a klimax

Egy friss tanulmány rámutatott, hogy azok a változókorba lépő nők, akik alacsony zsírtartalmú étrendre térnek át, és a sok zöldség-gyümölcs fogyasztásának köszönhetően súlyt vesztenek, csökkenthetik vagy akár teljesen meg is szüntethetik a menopauzával járó kellemetlen tüneteket, mint amilyenek a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás.

Diétával és fogyással kivédhető a klimaxAmint arról a tanulmányt vezető Candyce Kroenke, az oaklandi Kaiser Permanente Észak-Kaliforniai Kutatóintézetének tudósa beszámolt, munkatársaival eredetileg azt kutatták, hogy a klimax során alkalmazott hormonterápiákat milyen egyéb módszerekkel lehetne helyettesíteni, hogy elkerülhető legyen a szívbetegség vagy a mellrák kockázatának növekedése.

Megfigyeléseik azt mutatták, hogy azok a nők, akik kevesebb zsírt vittek be a szervezetükbe, helyette viszont több gabonát, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, jelentős mértékben megszabadultak a változókor tüneteitől, aminek hátterében az az egyszerű tény áll, hogy a zsír visszatartja a hőt, a súlyveszteség tehát segít a szervezetnek a megfelelőbb hőelosztásban.

A Menopause című online lap júliusi számában megjelent tanulmány során több mint 17 000 nőt kísértek figyelemmel, akik közül azok, akik alacsony zsírtartalmú diétán éltek, nem kaptak hormonpótló készítményeket és egy éven belül közel négy kilót fogytak, nagyobb eséllyel szabadultak meg minden kellemetlen, a klimaxszal együtt járó tünettől, mint a kontrollcsoport tagjai.

Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza – hasonlóan más szakértőkhöz – úgy véli, az egészséges étrend és a fogyás önmagában hasznos bárki számára, így nem csoda, ha a változókorba lépő nők számára is közérzetbeli javulást okoz. Hozzátette, hogy számos orvos vonakodva ír fel hormonpótlást a nála jelentkező pácienseknek, annak ellenére, hogy az eljárás igen hatásos, ráadásul egyes orvoscsoportok épp a közelmúltban adtak ki egy közös közleményt, mely szerint a hormonpótlás hasznos és biztonságos módszer a menopauza tüneteinek enyhítésére.