Csökkenti a halálozás kockázatát a cukorbetegeknél a fizikai aktivitás

Az aerob testmozgás és a súlyzós edzés külön-külön is megelőzheti a cukorbetegséget, illetve javíthatja a diabéteszesek állapotát. Az edzéseket kombinálva pedig még nagyobb javulás figyelhető meg – derült ki két friss tanulmányból. Több mint 6.000 cukorbeteg személy bevonásával készült az első kutatás, amelynek során a szakemberek megállapították, hogy azoknál a legalacsonyabb a halálozás kockázata, akik rendszeres közepes mértékű aerob testmozgást végeznek.

Csökkenti a halálozás kockázatát a cukorbetegeknél a fizikai aktivitásAz eredményekből az is kiderült, hogy nem kell feltétlenül aerobic órákra járniuk a betegeknek, hiszen a kerékpározás vagy akár a kertészkedés is segít. A második tanulmány azonban kimutatta, hogy a súlyzós edzés is hasonlóan jótékony hatású a diabéteszre, sőt a megelőzésben is nagy szerepet játszhat.

„Korábbi tanulmányok már rávilágítottak, hogy az aerob testmozgás fontos a 2. típusú cukorbetegség kezelése szempontjából, de sok betegnek nehezére esik kitartóan eljárni az edzésekre. Ezek az új eredmények azonban azt mutatják, hogy a súlyzós edzések alternatívaként szolgálhatnak az aerobic helyett” – magyarázta Anders Grontved, a Német Táplálkozástudományi Intézet kutatója, a második tanulmány szerzője. Grontved és kutatócsapata összesen 32 000 diabéteszes férfit vont be a vizsgálatokba, amelynek során aerobic órák nélkül, csak súlyzós edzéseknek vetették alá a résztvevőket.

Az eredményekből kiderült, hogy már heti alig egy óra súlyzózás is segíthet, sőt elég ha csak kis súlyokat használnak a betegek. A kutatók szerit a súlyzós edzés azért lehet eredményes, mert fokozza az izomtömeget, valamint javítja az inzulin érzékenységet.

A kutatók azonban hozzátették, hogy bár külön-külön is hatásos a két edzésforma, még jobb eredmények érhetőek el a kettő kombinációjával. Az eredmények szerint ugyanis azok, akik heti 150 perc aerobic-on valamint 150 perc súlyzós edzésen vettek részt, azoknál 59 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelentett a cukorbetegség.

A tanulmányok az Archives of Internal Medicine oldalain jelentek meg.