Ügyetlenebbek társaiknál a sokat tévéző gyerekek

A sokat tévéző és számítógépező gyerekek sutábbak társaiknál, mutatta ki egy új kutatás. Kiderült, hogy azok, akik a nap nagyobb részét ücsörögve töltik, azoknak kilencszer rosszabb a mozgáskoordinációjuk. Még az olyan egyszerű mozdulatokban, mint az ugrálás is, ügyetlenebbnek mutatkoztak. Ráadásul pár perc erőteljes testmozgással nem lehet kiegyensúlyozni az egész napos tespedést.

Ügyetlenebbek társaiknál a sokat tévéző gyerekekA portugál kutatók elmondták, hogy bár fontos bátorítani a gyerekeket a sportolásra, korlátozni kell az egy helyben végzendő tevékenységeket is. Javaslataik alapját megfigyeléseik adták, melyeket több mint kétszáz 9-10 éves gyermek bevonásával végeztek el. Öt napon át rögzítette egy lépésszámlálóhoz hasonló szerkezet a mozgásaikat. Megmérték a magasságukat, testsúlyukat is, továbbá tesztelték az egyensúlyérzéküket, a gyorsaságukat, ügyességüket és mozgáskoordinációjukat. A feladatok közt szerepelt hátrafele járás gerendán, ugrálás egyik oldalról a másikra, dobozok felett átugrás, mocsárjárás elesés nélkül.

A gyerekek átlagosan szabadidejük háromnegyed részét töltötték mozgást nem igénylő elfoglaltsággal, mint amilyen az üldögélés, fekvés, tévénézés, számítógépezés. A lányok kevesebbet mozogtak, mint a fiúk, bár utóbbiak koordinációját érintette jobban életmódjuk. A lányok négy-ötször ügyetlenebbnek bizonyultak elevenebb társaiknál, míg a fiúk esetében ez 5-9-szeres arányon alakult. A kutatás eredményeit a Journal of Human Biology tette közzé. Az arányok akkor is megmaradtak, ha figyelembe vették a magasságot, a testsúlyt és az erőteljes edzés mennyiségét.

Bár a mozgásszegény életmód és az elhízás kapcsolatát nagyon sokan kutatták, a koordinációra való hatását most először. Dr. Luis Lopes a Minho Egyetemről elmondta, hogy a jó mozgáskoordináció összefüggésbe hozható az egészséges testsúllyal és szívműködéssel, az erős izmokkal, de gyakorlást, bátorítást, visszacsatolást és felügyeletet igényel. „A gyermekkor kritikus a motoros ügyesség fejlődése szempontjából, melyek elengedhetetlenek az egészséghez és a megfelelő közérzethez” – jegyezte meg Lopes, és hozzátette, hogy kormányzati szinten kellene programokat kidolgozni ezzel kapcsolatban.