Kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhető a vastagbélrák

Bizonyos védő tápanyagokat tartalmazó kiegyensúlyozott, rostban és C-vitaminban gazdag étrend csökkentheti a rákot okozó vegyületek szintjét a belekben – derült ki egy brit kutatásból. Az első olyan kutatást végezték el az Aberdeen Rowett Egyetem Táplálkozási és Egészségtudományi Intézetének kutatói, amely azt vizsgálta, hogy bizonyos ételek kombinációja hogyan befolyásolja a rákot okozó vegyületek szintjét a bélrendszerben.

Kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhető a vastagbélrákA kutatásba összesen 48 elhízott férfit vontak be, akiken kilencféle különböző diétát teszteltek. Az étrendek elsősorban vörös hús-, nitrit-, és C-vitamin tartalmukban különböztek. A vörös hús azért lehet fontos tényező, mivel már korábbi tanulmányok is összekapcsolták a rák kialakulásával. A nitritet tartalmazó ételek, például a spenót, a fejes saláta, a retek, a cékla vagy a fehér répa a kutatók szerint szintén problematikus lehet. „A nyugati kultúrákban magas a vörös hús bevitel mértéke. Átlagosan egy felnőtt napi 90 gramm vörös húst fogyaszt, a brit férfiak pedig ennél is többet, miközben a World Cancer Research szervezet napi maximális ajánlása 70 gramm” – magyarázta Dr. Silvia Gratz, a kutatás vezetője.

Az is probléma, hogy sok divatos diéta a magas fehérje- és alacsony szénhidrát bevitelen alapul, ami miatt még több húst fogyasztanak az emberek. Pedig a vörös hús növeli a belekben képződő N-nitrozo vegyületek szintjét, ami összefüggésbe hozható a vastagbél- és végbélrák kialakulásának kockázatával.

„Eredményeink megerősítették, hogy a magas vöröshús bevitel jelentősen hozzájárul a rákkeltő N-nitrozo vegyületek képződéséhez. Emellett azonban azt is tapasztaltuk, hogy a sok nitrátot tartalmazó zölségek fogyasztása szintén összefüggésbe hozható e vegyület szintjének növekedésével. Az eredmények arra is fényt derítettek, hogy az élelmi rostok és a magas C-vitamin fogyasztás ugyanakkor csökkenti a vegyületek szintjét” – fűzte hozzá a kutató.

A kutatók az eredmények tükrében ezért a kiegyensúlyozott táplálkozást javasolják, amely ezeket a védő ételeket – rostban és C-vitaminban gazdag tápanyagokat – is tartalmazzák.