Tanácsok a pihentető alváshoz

„Jó éjszakát!” – kívánjuk egymásnak lefekvés előtt – a lakosság több mint felének azonban az éjjelek inkább a forgolódásról, a szenvedésről szólnak és nem a pihenésről. Sajnos a legkisebb stressz is elég ahhoz, hogy éjjelente ne álmodjunk, hanem ébren, a problémáinkról gondolkodjunk, reggel pedig úgy keljünk fel, mint akin átment az úthenger. Kevesen gondolnák, hogy a magyar lakosság több mint fele szenved valamilyen alvásproblémától. Tippjeinkkel segítünk, hogy az alvás ne szenvedés, hanem valóban pihenés, feltöltődés legyen.

1.) Nézzünk szembe a problémával

Lefekvés előtt kérdezzük meg magunktól, hogy mi az, ami gátol minket az elalvásban. Valamilyen probléma, amit nehezen tudunk megoldani? Munkahelyi vagy magánéleti? Ha mélyebb dolgot nem is tudunk előhalászni, nézzünk körbe a szobában, ugyanis lehetséges, hogy csak valamilyen banális probléma áll az álmatlanság hátterében. Kellő nyugalmat teremtettünk az alváshoz? Kényelmes az ágyunk? Elég sötét van a pihenéshez? Ha ezeket a kérdéseket körbejártuk és még mindig nem szűnnek a kínzó tünetek, akkor érdemes tovább kutatni.Békésen, nyugalomban

2.) Alvásidő

Hogy kinek hány óra alvásra van szüksége, az mindenkinél változó. Van, akinek 6, van akinek csak 4 óra kell ahhoz, hogy kipihenje magát. Általában felnőtteknél 6-8 óra a szükséges alvásidő. Ha éjszaka nem sikerült kipihennünk magunkat, próbáljunk meg napközben sem ledőlni, inkább tornával hozzuk magunkat lendületbe! Ha ugyanis napközben kialusszuk magunkat, akkor éjszaka megint csak álmatlanul fogunk forgolódni.

3.) Vezessünk alvásnaplót

Hogy pontosan nyomon tudjuk követni, mikor mennyit aludtunk, és rá tudjunk jönni a probléma okára, vezessünk alvásnaplót! Jegyezzük fel, hogy alvás előtt mit és mennyi ettünk, aznap mi történt velünk, milyen érzések kavarogtak bennünk lefekvés előtt!

4.) Ne igyunk alkoholt és kávét!

Bár az alkohol valóban ellazít és álmosít, mégsem segíti a nyugodt, zavartalan alvást. Amíg fennáll az alvásprobléma, próbáljunk meg leszokni a kávéról is és minden olyan italról, amelyben koffein van! Kerüljük lefekvés előtt a kiadós étkezést, ez ugyanis megterheli a gyomrot és gátolja a nyugodt, pihentető alvást.

5.) Rituálék

Ha sokáig fennáll az alvásprobléma, előfordulhat, hogy már gyomorgörccsel készülünk a lefekvéshez. Ezen mindenképpen javítanunk kell, ha máshogy nem megy, akkor készüljünk rituálékkal. Szeretünk olvasni? Akkor elalvás előtt vegyük kezünkbe kedvenc könyvünket! Szeretünk mozogni? Akkor lefekvés előtt induljunk el sétálni, hogy kicsit kiszellőztessük a fejünket. Próbáljunk meg minden este ugyanabban az időben ágyba kerülni, ezzel is segítve az alvásritmusunkat.

6.) Fárasszuk ki magunkat

Ha nem tudunk elaludni, akkor fárasszuk ki magunkat! Menjünk el sportolni, mozogjunk legalább egy órát – ettől a testünk elfárad, és sokkal könnyebben szenderedünk majd álomba. Arra azonban figyeljünk, hogy ne a késő esti órákban sportoljunk, ettől ugyanis könnyen fel is pöröghetünk. A legjobb, ha munka után indulunk mozogni, így estére pont kellően elfáradunk.

7.) Teremtsünk nyugodt környezetet

A pihentető alváshoz nagyon fontos a nyugodt környezet. Sötétítsük be a szobánkat, lefekvés előtt tegyünk rendet, gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről és húzzunk fel vidám színű ágyneműt. Kis dolgoknak tűnnek ezek, de nagyon fontosak a jó közérzet eléréséhez.

8.) Csak semmi stressz!

A stresszt teljesen sajnos nem tudjuk kiűzni az életünkből, de azt megpróbálhatjuk, hogy lefekvés előtt már nem foglalkozunk semmilyen idegesítő, bosszantó dologgal. Próbáljunk meg meditálni egy kicsit, kellemes dolgokra gondolni, zenét hallgatni vagy olvasni.

9.) Meleg fürdő

Egy teli kád forró fürdő mindig segít! A víz legyen 35-38 fokos, tegyünk bele finom illatú, kényeztető fürdősót, és élvezzük a meleg vizet!

10.) Forró tej mézzel

Utoljára pedig jöjjön egy igazi, jól bevált, régi házi praktika: a forró tej mézzel!

(Németből fordította: Sophie)