A fogyás szempontjából az időzítés a leglényegesebb

A Michigani Egyetem és az argentin Nemzeti Tudományos és Technológiai Tanács (CONICET) közös kutatása leleplezte a fogyás egyik legfrusztrálóbb rejtélyét: miért hízik vissza az ember a fogyókúra abbahagyását követően? Új állatmodell segítségével mutatták meg, hogy minél hosszabb ideig maradt túlsúlyos egy egér, annál inkább visszafordíthatatlanná vált az elhízás.

A fogyás szempontjából az időzítés a leglényegesebbAz eredményeket a Journal of Clinical Investigation tette közzé. Idővel a statikus túlsúly mindig visszaállt egy permanens, emelkedett szintre a diéta ellenére is, mely eleinte hatásosnak bizonyult. „A modell szerint az elhízás részben egy folyton visszatérő funkciózavar, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a korai intervenció, a megelőzés érdekében” – mondta el a kutatás vezetője, Malcolm J. Low, molekuláris és integratív pszichológia és belgyógyász professzor. „Az új állatmodellt fel lehet majd használni annak bemutatására, hogy miért annyira nehéz egyedül diétával és mozgással tartós fogyást elérni.”

Az elhízás világszerte több mint 500 millió felnőttet és 43 millió 5 éven aluli gyereket érint. A hozzá kapcsolódó betegségek vezetik a megelőzhető halálokok listáját. A túlsúlyos emberek hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbajra, a magas vérnyomásra és a keringési betegségekre. A kutatás egyik fő erőssége, hogy olyan új, elhízásra programozott egérmodellel dolgoztak, mely lehetővé tette a fogyás sikerességének felmérését különböző szakaszokban és életkorokban. Az éhséget szabályozó genetikus „kapcsolóval” dolgoztak. Ha a lefogyás után azonnal bekapcsolták a kapcsolót, akkor az egerek nem ettek többet és nem híztak meg. A szigorú diéta segítségével normál testsúlyt megtartó fiatal egerek diéta nélkül is egészséges alkatúak maradtak a kapcsoló segítségével. A kicsi koruktól krónikusan túletetett egerek azonban sosem fogytak le rendesen többé, akkor sem, ha jóval kevesebbet kaptak enni és többet is mozogtak.

Az eredmények újabb kérdéseket vethetnek fel a súlyos kalóriamegszorítások és kimerítő edzések sikerével kapcsolatban, mint amit a népszerű valóságshow-típusú fogyasztó műsorokban is látni. „Ha az elhízás tartósan fennáll, akkor a szervezet időközben újraprogramozza magát egy magasabb elérendő testsúlyra” – fejtette ki Low. „A váltás pontos mechanizmusa még ismeretlen, és sokkal több kutatásra lesz szükség, hogy megérthessük, miért tűnik annyira szélmalomharcnak a fogyókúra.”