Kihat szexuális aktivitásukra a tinik okostelefonja

Azok a tinédzserek, akiknek okostelefonjuk van, nagyobb valószínűséggel élnek szexuális életet és keresik az online ismerkedés lehetőségeit szexuális céllal, mint azok a fiatalok, akiknek nincs internetes hozzáférésük telefonjukon. Bár ahogy a mobiltelefonok általában, az okostelefonok is segítik a szülőket abban, hogy nyomonkövessék gyermekeiket, most mégis úgy tűnik, ennek árnyoldalai is vannak.

Kihat szexuális aktivitásukra a tinik okostelefonjaA telefonok többségén ugyanis ma már internet is van, főként azokon, amelyeket a tinik használnak. A Dél-Kalifornia Egyetem kutatói szerint az állandó internethasználat, főleg a letölthető csetes alkalmazások befolyásolhatják a tinik szexuális aktivitását. A kutatásba a szakemberek 1800 középiskolást vontak be, akik 12 és 18 év közöttiek voltak. A diákokat a Los Angeles-i állami iskolákból kérték fel a részvételre, ahol vegyesen tanultak a közép-és alacsony jövedelmű családok gyermekei.

Az eredményekből kiderült, hogy a diákok egyharmadának volt okostelefonja, például iPhone-ja vagy Blackberryje. Lényegében ezek miniszámítogépek és telefonok is egyben. Az ilyen telefonnal rendelkező tanulók 47 százaléka válaszolt úgy, hogy szexuálisan aktív, míg azoknak, akiknek nem volt okostelefonjuk, csak 35 százaléka. Sőt az ilyen telefonnal bírók 17 százalékának volt már szexuális kapcsolata olyannal, akivel az interneten ismerkedett meg, míg a másik csoport tagjainak csak 14 százaléka mondta el ugyanezt. A kutatók azonban arra nem kérdeztek rá, hogy a gyerekek milyen oldalakat látogatnak általában, és arra sem, hogy pontosan hogyan ismerkednek a neten.

Más kutatók, köztük David Finkelhor, a New Hampshire Egyetem Gyermekek Ellen Elkövetett Büncselekményeket Kutató Központjának igazgatója megkérdőjelezik a felmérést. Szerinte az adatok nem bizonyítják hogy az okostelefonok növelnék a fiatalok szexuális aktivitását, mivel az is lehet, hogy az eleve szexuálisan aktívabbak használják többet a telefonjukat. „Fogadni mernék rá, hogy ha a fiataloknak autójuk van, az szintén növeli a szexuális aktivitásukat. Ez a kutatás biztos, hogy téves érvekkel korlátozná az okostelefonok használatát” – mondta az igazgató, aki azt is hozzátette, hogy a bárokban és a szórakozóhelyeken még kockázatosabb is lehet az ismerkedés.

A tanulmányt a Amerikai Közegészségügyi Szövetség éves ülésén mutatták be San Franciscóban.