Utánozzák szüleik étkezési szokásait a gyerekek

A szülői példamutatás az étkezési szokások szempontjából is számít. Sőt, azok a gyerekek, akik többnyire a szüleikkel vacsoráznak, könnyebben eleget tehetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának, miszerint naponta ötször fogyasszanak legalább 8 dekányi zöldséget, gyümölcsöt. A tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health oldalain jelent meg.

Utánozzák szüleik étkezési szokásait a gyerekekA közös családi vacsora úgy tűnik, nem csak a család összetartását erősítheti, hanem a gyerekek táplálkozási szokásait is jó irányba befolyásolhatja. A Leeds Egyetem tanulmánya 2000 általános iskolás diák étkezési szokásait mérte fel, amelyből kiderült, hogy akik a szüleikkel vacsoráznak, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint kortársaik. Ez azért is fontos, mert a WHO ajánlása szerint az lenne a legideálisabb, ha minden étkezéshez ennénk zöldséget és gyümölcsöt is.

„A tanulmány eredményei bebizonyították a szülők számára a pozitív példa erejét” – állította Meaghan Christian az angliai Leeds Egyetem kutatója. Az eredményekből kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei maguk is minden nap fogyasztottak zöldséget és gyümölcsöt, 3 adagnyival többet ettek, mint társaik. A kutatók szerint ráadásul a tálalás módja is számíthat, mivel azt is észrevették, hogy a kicsik több zöldséget vagy gyümölcsöt ettek, ha azokat a szüleik felvágták számukra. A tudósok szerint ezért a legfontosabb, hogy tudatosuljon a szülőkben, milyen fontos a családi példa, és az egészséges táplálkozás.