A magas vérnyomással is elbánik a foci

A legújabb kutatások szerint a focizás segíthet csökkenteni a felnőttek magas vérnyomását. Brit tudósok 22, 31 és 54 év közötti, enyhe és közepesen súlyos hipertóniában szenvedő férfit vizsgáltak meg, akik a kutatás idején hetente kétszer egy órát áldoztak szabadidejükből a focizásra. Hat hónappal később a résztvevők vérnyomása jelentős mértékben csökkent, sőt, háromnegyedüknél teljesen visszaállt a normál értékre.

A magas vérnyomással is elbánik a fociEzen felül a tüdőfunkcióik is javultak, valamint nyugalmi pulzusszámuk és testzsír-arányuk is csökkent. A kutatás részletes leírása a Medicine & Science in Sports & Exercise című szaklap márciusi számában olvasható.

„A vizsgálati eredmények is bizonyítják, hogy a foci nemcsak kiváló szabadidős tevékenység, de segíthet javítani egészségi állapotunkat is. Mint azt láthattuk, a futballhoz hasonló, aerob jellegű mozgásformák számtalan módon segíthetnek az életminőség javításában is” – nyilatkozta Peter Krustrup, az Exeter Egyetem munkatársa.

A kutatók a későbbiekben szeretnék megvizsgálni, hogy a vizsgálati eredmények az átlag népességre vonatkozva is megállják-e a helyüket.

A kezeletlen magas vérnyomás könnyen agyvérzés és veseelégtelenség kialakulásához vezethet.

Korábbi felmérések bizonyították, hogy a testmozgás több mint 40 krónikus betegség megelőzésében és kezelésében segíthet. A felnőtteknek heti 150 percnyi közepesen megerőltető testmozgásra van szükségük, míg gyerekek esetében a napi egy óra testmozgás az ajánlott.