Könnyebben betartják a diétát a keveset reggelizők

Ha szeretnének odafigyelni a vonalaikra, semmiképpen ne hagyják ki a reggelit! A legújabb kutatások szerint ugyanis azok a nők és férfiak, akik rendszeresen kis mennyiséget reggeliznek, nem kompenzálnak a nap folyamán még több étel fogyasztásával és így sokkal jobban oda tudnak figyelni a napi kalóriaszámra. Az Európai Elhízási Kongresszuson elhangzottak szerint a fogyás kis lépésekkel és apró változtatásokkal kezdődik. Az Egészségügyi Kutatási Tanács Cambridge-i étkezéstudományi központjának tudósai 33 túlsúlyos férfi és nő részvételével végezték kutatásaikat.

Könnyebben betartják a diétát a keveset reggelizőkA tudósok összesen három reggeli-típust próbáltak ki a résztvevőkkel: az első adag étel körülbelül 700 kalóriának megfelelő energiát tartalmazott, a második 20 százalékkal kevesebbet, a harmadik, legkisebb adag pedig nagyjából a fele volt az első adagnak. A reggeli napján a résztvevők napi kalóriafogyasztását is figyelemmel kísérték a tudósok: a résztvevőket időnként süteménnyel kínálták, majd megvizsgálták azt is, mennyit ettek még a nap folyamán. Az eredmények szerint a résztvevők a nap folyamán mindig akkora mennyiséget fogyasztottak, amekkora a reggeli-adagjuk volt. Ez a legkisebb reggeli mellett napi 270 kalóriányi csökkenést eredményezett a naponta bevitt energia-mennyiség tekintetében.

Szakértők szerint a fogyás titka abban rejlik, hogy csak annyit változtassunk az étrendünkön, amennyit a szervezetünk még nem érzékel. Az éhségrohamok elmaradása miatt ugyanis sokkal könnyebb lesz tartani magunkat a diétához. „Nagyon sokat segíthet a fogyásban, ha képesek vagyunk csökkenteni az ételadagjainkat” – nyilatkozta Susan Jebb. „Nem szabad alábecsülni az apró változtatások fontosságát, mert ezeket sokkal könnyebb betartani.”

A World Cancer Research Fund szakértői szerint már azzal is sokat tehetünk a daganatos betegségek megelőzéséért, ha a napi kalória-bevitelünket 100 kalóriával csökkenteni tudjuk. Ez körülbelül egy szelet csokoládé, egy marék sültkrumpli, vagy egy kisebb banán kalóriaértékével egyenlő. A túlsúly hét daganattípus kialakulásában játszik fontos szerepet, köztük a mellrák, a bélrák, és a hasnyálmirigy-daganat kialakulásában is.