Külön ágyban, közel a szülőkhöz alszanak a legbiztonságosabban az újszülöttek

Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ötszörösére nőhet a hirtelen csecsemőhalál kockázata, ha a szülő egy ágyban alszik újszülöttjével. Ez a veszély mértéke abban az esetben is fennáll, ha a szülők nem dohányoznak, nem isznak és drogot sem fogyasztanak – olvasható a BMJ Open folyóiratban megjelent tanulmányban. Az Egyesült Királyságban jelenleg hatályban levő hivatalos szakvélemény szerint az újszülött számára a legbiztonságosabb az, ha a szülővel egy szobában, de külön kiságyban vagy bölcsőben alszik.

Külön ágyban, közel a szülőkhöz alszanak a legbiztonságosabban az újszülöttekAz Egyesült Államokban, valamint Hollandiában ennél is határozottabban foglalnak állást a szakemberek, és azt javasolják, hogy a csecsemőnek élete első három hónapja során nem lenne szabad egy ágyban aludnia a szülőkkel, sőt legjobb, ha egészen fél éves koráig külön hálóhelye van a szülőkkel egy légtérben.

Bob Carpenter professzor, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa úgy gondolja, ha a szülők betartanák a fenti elveket, azzal az évi 300 csecsemőhalál közül akár 120 is elkerülhető lenne, korábbi elemzések ugyanis azt mutatták, hogy a halálesetek egyötödében vagy az egyik, vagy mindkét szülő egy ágyban tartózkodott a gyermekével. A professzor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem az a cél, hogy a gyerekeket teljesen kitiltsák a szülői ágyból, hiszen etetés vagy megnyugtatás céljából nyugodtan maguk közé vehetik a szülei, csak az a fontos, hogy alváshoz tegyék vissza őket a saját ágyukba.

Aki tehát biztonságban szeretné tudni újszülöttjét éjszaka is, érdemes, ha az alábbi tanácsokat betartja. A csecsemőt hátára téve tegyék le, és élete első fél éve során a szülővel egy hálószobában, de külön kiságyban, bölcsőben vagy mózeskosárban altassák. Az anya már terhessége során hagyja abba a dohányzást, és legjobb, ha az apa is csatlakozik hozzá ebben, azt pedig később se engedjék meg senkinek, hogy gyermekükkel egy légtérben rágyújtson. Soha ne aludjunk el gyermekünkkel a karunkban a karosszékben vagy a kanapén, és arra is ügyeljünk, hogy a csecsemő ne melegedjen túlzottan át, illetve a takaró ne fedje be a fejét alvás közben.